Svet

V tretje gre! Sanader si je kupil svobodo

G.G.
27. 10. 2015, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na županijskem sodišču v Zagrebu so tokrat sprejeli varščino, ki so jo v obliki nepremičnin ponudili v imenu najbolj znanega hrvaškega pripornika, nekdanjega premierja Iva Sanaderja.

Reuters
Ivo Sanader se bo branil s prostosti.

Sanader bo tako čez nekaj dni, ko bodo spisane pritožbe, odkorakal iz pripora v Remetincu. Sodišče je prvih dveh poskusih zavrnilo poskuse Sanaderjeve obrambe, ki je za varščino ponujala nepremičnine. Najbolj sporna je bila tretjina družinske hiš, ki jo je kot solastnica ponudila Mirjana Sanader, pri drugih objektih pa so se pojavile težave zaradi hipotek.

Med nepremičninami, ki jih najdemo kot Sanaderjevo jamstvo za "pobeg" na svobodo, je prestižna hiša v Komarni, last bivšega predsednika Sabora Luke Bebića, ki je vmes še pridobila na vrednosti, saj so ji dogradili precej všečen bazen.

Jamstva so v obliki svojih stanovanj ponudili tudi bivši poslanki stranke HDZ, Marija Zubović in Jerka Rošina, stanovanja v Zagrebu je tudi ponudil odvetnik Suić, prav tako tudi njegovi starši.

Vse nepremičnine skupaj naj bi bile vredne preko 12,4 milijona kun, kar je približno 1,63 milijona evrov.

Spomnimo ...

Sanader je zaradi šestih obtožnic za korupcijo v priporu s skoraj enoletnim premorom preživel nekaj manj kot štiri leta, potem ko so ga decembra 2010 prijeli v Avstriji. S položaja premierja in predsednika HDZ je nepričakovano odstopil v začetku julija 2009.

Sanaderjevi odvetniki so na ustavnem in vrhovnem sodišču uspeli vrniti na začetek združen korupcijski primer Hypo in Ina-Mol ter največji korupcijski primer na Hrvaškem Fimi Media.

V obeh primerih je ocenjeno, da je prvostopno sodišče bistveno kršilo določila kazenskega postopka in pravico do pravičnega sojenja. Odločitve višjih sodišč sicer ne pomenijo, da so akterji oproščeni odgovornosti, saj obtožnice niso bile zavrnjene.