Svet

Grčija letos zabeležila prihod že 200.000 migrantov

T.C.
26. 8. 2015, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Več kot 200.000 migrantov je od začetka letošnjega leta doseglo grške otoke v Egejskem morju. Od tega jih je 100.000 v Grčijo prišlo v zadnjih dveh mesecih, je danes povedal grški minister, pristojen za obalno stražo, Todoris Dricah.

Reuters

Večina teh migrantov nato pride do celine in nadaljuje pot proti severu v smeri zahodne Evrope. Koliko od teh migrantov je že prečkalo grško-makedonsko mejo, Dricah ni povedal. 

Za migracije pristojna ministrica Tasia Kristofilopulu je medtem povedala, da si lokalne oblasti na otokih v Egejskem morju prizadevajo storiti vse, da bi obvladale val migrantov, a da pri tem nastajajo velike težave.

Reuters

Ključen problem je, da je treba begunce registrirati. Ta postopek po besedah ministrice traja v najboljšem primeru od 20 do 30 minut na migranta. A na dan iz Turčije pride po več sto novih migrantov.

Trije trajekti že vrsto dni prevažajo migrante z otokov v vzhodnem Egejskem morju do Pireja oz. Kavale ter so doslej transportirali že več kot 15.000 migrantov. Na otokih medtem vladajo kaotične razmere, saj po več sto migrantov spi na prostem in za njih ni ustrezno poskrbljeno, ker lokalne oblasti enostavno nimajo dovolj denarja. Najbolj prizadeti so otoki Leros, Kos, Lesbos, Kalimnos in Agatonisi.

Facebook