Slovenija

Odkupovalci zadovoljni, slovenski mlinarji pa ne

Gabrijel Toplak
26. 8. 2015, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pet največjih slovenskih mlinarjev je letos odkupilo za dva odstotka več pšenice kot lani. O težavah pri dogovarjanju o odkupnih cenah so se sicer trudili premagati to oviro, a jim ni uspelo.

sta

Pet največjih slovenskih mlinarjev je letos odkupilo 61.035 ton pšenice. Podatke je na sejmu Agra v Gornji Radgoni partnerjem žitne verige, med katerimi pa ni bilo predstavnikov kmetov, predstavila direktorica zbornice Tatjana Zagorc.

sta

Največji slovenski mlinarji: Žito, Mlinopek, Mlinotest, Mlin Katić in Mlin Korošec. 

Dejala je, da so mlinarji organizatorjem odkupa, torej kmetijskim zadrugam in družbam, za tono pšenice povprečno plačali 186 evrov, ni pa znano, koliko so za pšenico odkupovalci plačali kmetom. Vseeno Zagorčeva kot pozitivno pri žitni verigi ocenjuje pogodbena razmerja med odkupovalci in kmeti, saj je bilo za letošnji pridelek pšenice sklenjenih 3000 pogodb, ki so bile podpisane pred setvijo. Po njenih besedah so odkupovalci zadovoljni s kakovostjo letošnjega pridelka pšenice, o težavah pri dogovarjanju o odkupnih cenah pa še pravi, da so se trudili premagati to oviro, a jim ni uspelo.

Karel Pojbič, direktor Mlinopeka: »Odkupili smo največ pšenice v zadnjih letih, a smo je morali zaradi prostorske stiske okoli 2700 ton že prodati.« 

PONEKOD DODALI 5 EVROV

Kmetje so za kakovost A zahtevali 200 evrov za tono, za kakovost B1 185 evrov, za kakovost B2 170 evrov in za kakovost C oziroma krmno pšenico od 150 do 155 evrov. Mlinarji pa so ponujali 180, 160, 150 in 140 evrov. Več pšenice kot lani je odkupila Kmetijska zadruga Radgona, lani 6200 ton, letos 7000 ton. 70 odstotkov so je prodali domačim mlinarjem, ostalo bodo po besedah direktorja Danila Rihtariča porabili za krmo. »Glavni pogajalec kmetov v žitni verigi Franc Küčan se srečanja ni želel udeležiti, ker se na zadnjem sestanku verige niso uspeli dogovoriti o odkupnih cenah oziroma pogojih odkupa. Nekateri partnerji v verigi si želijo, da bi se jim pridružili tudi trgovci,« je dejal Rihtarič.