Svet

Danska klesti ugodnosti za azilante

T.C.
26. 8. 2015, 18.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prosilci za azil na Danskem bodo odslej dobili manj denarne pomoči. Danski parlament je s 56 glasovi za in 50 proti potrdil reformo azilne politike, ki drastično zmanjšuje pomoč za nove begunce. Z reformo, ki bo v veljavo stopila 1. septembra, želi nova liberalna manjšinska vlada Dansko narediti manj privlačno za morebitne nove begunce.

Reuters

Samski prosilci brez otrok bodo tako odslej na mesec namesto okrog 1450 evrov bruto prejeli 800 evrov bruto. V primerjavi z ostalimi evropskimi državami bodo azilanti na Danskem tako kljub reformi še vedno dobili precej denarja. A na ta sredstva morajo plačati še visoke davke.

Reforma želi azilante po drugi strani še motivirati, da se naučijo danščine. Tisti, ki bodo naredili izpit iz danščine, bodo prejeli okoli 200 evrov več na mesec.

Reuters

Liberalci, ki sami vodijo manjšinsko vlado, so reformo sprejeli s pomočjo drugih strank v parlamentu. Med njimi je bila tudi desničarska Danska ljudska stranka (DF), ki se sicer zavzema za popolno ustavitev sprejemanja prosilcev za azil.

Vlada želi z novo priseljensko politiko privarčevati 134 milijonov evrov. A levičarska opozicija opozarja, da bo reforma azilante naredila le še revnejše in jim bo otežila integracijo v dansko družbo. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je nova pravila označil za diskriminirajoča.

Od januarja do julija letos je na Danskem za azil zaprosilo okoli 5170 ljudi, v enakem obdobju lani pa 5600 oseb.

Arhiv Svet24