Svet

V Turčiji sestavljajo začasno vlado do volitev

T.C.
26. 8. 2015, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Turški premier Ahmet Davutoglu je danes povabil poslance opozicijskih strank, da se pridružijo začasni vladi, ki bo Turčijo vodila do predčasnih volitev 1. novembra. Med njimi so tudi trije poslanci iz prokurdske stranke HDP. Če bodo ponudbo sprejeli, bo prvič, da bodo predstavniki kurdske stranke sedeli v turški vladi.

Reuters

Davutoglu mora zdaj, ko so propadli poskusi za oblikovanje vlade in bodo morali Turki na predčasne volitve, v skladu z ustavnimi določili oblikovati začasno vlado, v katero mora povabiti vse parlamentarne stranke.

Arhiv

Vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) naj bi imela 11 ministrstev, druga največja stranka CHP pet, nacionalistična MHP in kurdska HDP pa po tri, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicijske stranke naj bi odgovor Davutogluju posredovale do četrtka popoldne, a so po poročanju turških medijev v CHP in MHP že napovedali, da v tej začasni vladi ne bodo sodelovali. Kurdska stranka HDP pa naj bi bila vseeno pripravljena na to.

Če bodo opozicijske stranke zavrnile sodelovanje v vladi, bodo manjkajoča mesta potem popolnili neodvisni kandidati izven parlamenta.

Reuters