Svet

Sanader ostaja v zaporu, napoveduje ustavno pritožbo

T.C.
26. 8. 2015, 19.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sodišče v Zagrebu je danes zavrnilo predlog obrambe bivšega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da bi mu odpravili preiskovalni zapor v primeru Fimi Media in da bi se branil s prostosti. Sanaderjevi odvetniki so zaradi te odločitve že napovedali ustavno pritožbo.

Reuters

Kot sta menila Sanaderjeva odvetnika Čedo Prodanović in Jadranka Sloković, bi mu moralo sodišče odpraviti preiskovalni zapor, ki da lahko traja največ tri leta in pol, Sanader pa da je skupno s priporom v Avstriji v preiskovalnem zaporu prebil že tri leta in devet mesecev.

sta

Obramba meni, da bi se mu moral preiskovalni zapor v različnih primerih seštevati, medtem ko je tožilstvo menilo, da roki veljajo za vsak primer posebej.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik županijskega sodišča v Zagrebu Krešimir Devčić, je dosedanja sodna praksa takšna, da se preiskovalnega zapora v različnih predmetih ne more združevati, tako kot po praksi vrhovnega sodišča ni mogoče vračunavati preiskovalnega zapora v čas zaporne kazni in čas v ekstradicijskem zaporu. Zato je sodišče zahtevo Sanaderjevih odvetnikov zavrnilo.

Devčić je tudi navedel, da je Sanader v preiskovalnem zaporu, vezanem na predmeta Hypo in Ina-Mol ter Fimi media, skupno prestal dve leti in mesec dni.

"V konkretnem primeru je za tako kaznivo dejanje predviden maksimalni preiskovalni zapor do dveh let. Toda tu je še t.i. pravna računica, saj je bila v tem primeru preiskava podaljšana za šest mesecev, sprejeta pa je bila tudi nepravnomočna sodba, zato se ti roki podaljšajo in v konkretnem primeru lahko trajajo do tri leta," je pojasnil Devčić.

Sanaderjeva obramba, ki nima možnosti pritožbe na to odločitev sodišča, je napovedala ustavno pritožbo. "Mislimo, da je mogoče združevati dobo zaporne kazni in preiskovalnega zapora. Menimo, da je tožilstvo že od samega začetka zavestno začelo vzporedne procese. Proti Sanaderju bi moral teči en proces, ne pa šest ločenih preiskav," je dejal Prodanović.

Po mnenju Slokovićeve bi Sanader na podlagi razlag, kakršno je danes sprejelo sodišče v Zagrebu, lahko v preiskovalnem zaporu prestal kar pet let. "To je kršitev njegovih človekovih pravic. Če niti v enem procesu ni pravnomočne sodbe - in trenutno je ni - bi moral biti Sanader po poteku zakonskega roka po več kot treh letih na svobodi," je dejala.

Zaplet je postal aktualen, ko je hrvaško ustavno sodišče konec julija razveljavilo pravnomočno sodbo, na podlagi katere so Sanaderja v primerih Hypo in Ina-Mol obsodili na osem let in pol zapora zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu. To je bila sicer doslej prva obsodba izmed šestih primerov obtožb za korupcijo proti Sanaderju, ki je v zaporu v Remetincu od 18. julija 2011.

Reuters