Zabava

Kralja Avsenikove polke nima nihče drug

Alesh Maatko, STA
26. 8. 2015, 20.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Festival Avsenik, ki se je zgodil v Begunjah na Gorenjskem, kljub nedavni smrti velikana narodnozabavne glasbe nosi pridih veselja.

M24.si

Veselje je bilo od nekdaj glavno sporočilo glasbe Slavka Avsenika in eden od razlogov, da njegove viže še danes pritegnejo številne navdušence iz Slovenije in tujine. Čeprav nad letošnjim festivalom visi črna senca, pa je namen družine Avsenik tudi v obdobju žalosti dati festivalu pridih veselja do življenja. Avsenikova vesela zapuščina privablja mnoge. Med ljudmi, posedenimi za klopmi, je večkrat kot slovenščino mogoče slišati nemščino. Ko zadonijo Avsenikovi zvoki, pa vsa omizja potihnejo, prisluhnejo in nastopajoče nagradijo z aplavzom.

Glasba ne pozna meja

V Slovenijo so na Avsenikov festival, ki je tokrat potekal tretjič, prišli glasbeniki iz devetih držav, prav tako pisano so zastopani tudi obiskovalci, večinoma z nemškega govornega področja, torej Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, dela Francije in Nizozemske.

GLAVNO SRCE JE ORIGINAL

Kot je povedala skupina slovenskih ljubiteljev narodnozabavne glasbe, ki se je festivala udeležila drugič, se nobeden od nastopajočih ansamblov iz Slovenije in tujine ne more kosati s pravimi Avseniki. Na festivalu je nastopilo več kot 300 glasbenikov, ki predstavljajo Avsenikove melodije čim bližje originalu ali pa jim dodajo drugačen glasbeni izraz. »Glavno srce je original, ki ga želimo obujati in izvesti čim lepše. A se vedno znova vprašamo, kako so stari Avseniki izvajali glasbo, saj je še danes ne more nihče zaigrati enako kot oni,« ugotavlja glavni organizator festivala Gregor Avsenik.

GOLICA SVETOVNA REKORDERKA

Instrumentalna skladba Na Golici, ki letos praznuje 60 let, ima kar 600 preobrazb in naj bi bila svetovna rekorderka v glasbenih priredbah. Nekatere izmed njih so odigrali na festivalu in dokazali, da je skladbo mogoče odigrati tako v klasični kot v country, dixie ali techno preobleki. Na Golici je tudi edina pesem, ki so jo obiskovalci festivala slišali večkrat. Avseniki so namreč napisali toliko skladb, da se v tridnevnem programu ne bi ponavljale. »Nekatere na festivalu smo tudi mi slišali prvič, saj so bile izgubljene v studiih v Celovcu ali Hamburgu in v živo niso bile nikdar izvedene,« je še povedal Slavkov vnuk Sašo Avsenik.