Slovenija

Begunski dojenčki rojeni v Sloveniji

M.K.
6. 11. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Med begunci, ki so se v želji po varnejšem in boljšem življenju odpravili na dolgo in nevarno pot, so tudi nosečnice. Kakšen je status begunskih novorojenčkov, rojenih pri nas, in kakšne so pravice njihovih staršev?

Reuters
Države si med seboj ne sporočajo informacij o nosečnicah na poti.

DO ZDAJ SO SE RODILI TRIJE

V Sloveniji so bili rojeni trije otroci materam, ki so se noseče odpravile na pot. Dva otroka sta se rodila v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, eden pa v brežiški porodnišnici.V javnosti je najbolj odmeval primer, ko so Hrvaške oblasti poslale v Slovenijo večjo skupino ljudi, med katerimi je bila tudi nosečnica tik pred porodom.

Kot je takrat poročala Policijska uprava Maribor, so »porodnico hrvaške oblasti, kljub temu da je že bila v fazi poroda, poslali iz Hrvaške na slovensko stran meje, čeprav so lahko videli, v kako visokem nosečniškem stanju je«. Na koncu se je pri porodih vse srečno izšlo. Materam pa tudi ni bilo treba kriti stroškov poroda, saj jih je pokrilo ministrstvo za zdravje.

Lesley Page, predsednik Britanskega kraljevega inštituta babic: »Kar potrebujejo nosečnice, sta skrb in sočutje, ne pa ograje in rdeči trak.«

PO ROJSTVU VPIS V MATIČNI REGISTER

Po rojstvu otrok so se podatki o rojstvu vpisali v matični register na podlagi prijave bolnišnice oziroma porodnišnice, skupaj z osebnim imenom, ki gaje določila otrokova mati, datumom in krajem rojstva ter podatki o materi.

Vsem je bil izdan tudi izpisek iz matičnega registra o rojstvu. Če bi se otrok rodil zunaj zdravstvenega zavoda, kar se sicer v Sloveniji do zdaj k sreči še ni zgodilo, bi rojstvo lahko prijavila mati, oče ali druga oseba, ki je bila prisotna ob rojstvu ali pa je izvedela zanj. Za vpis v register rojenih oseb je odgovorna upravna enota, kjer se je oseba rodila. Države, kjer begunci potujejo, si medsebojno ne sporočajo podatkov o nosečnicah in materah, ki so rodile. Te so tako na nadaljnji poti prepuščene same sebi in pomoči morebitnih svojcev, ki so na poti. 


Lahko bi ostali tudi pri nas. Več o tem si preberite v današnji izdaji časnika Svet24!