Svet

Begunci in ljubljenčki: Jim bodo živali ubili?

Žiga Kariž
3. 11. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Begunci, ki so se na pot proti Evropi odpravili skupaj s hišnimi ljubljenčki, se na slovenski meji srečujejo s strogimi pravili, zaradi katerih se bodo morali od živali nekateri posloviti.

Facebook
Nekateri se bodo morali posloviti od štirinožnih prijateljev.

Po družbenih omrežjih se je v nedeljo razširila novica, da naj bi z Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) prišel ukaz, da je treba evtanazirati vse domače živali, ki jih s seboj prenašajo begunci. Bo Slovenija res država, kjer se bo zaključila pot za številne domače ljubljenčke, ki so jih njihovi lastniki uspeli spraviti preko morja in tisoče kilometrov nevarne poti?

Facebook
Ahmad in njegov pes Teddy.

Pravila

Tako kot za ljudi tudi za vstop živali v države EU velja poseben protokol, ki ga zaradi krize na mejnih prehodih ni nihče omilil ali ukinil.Navodila, ki jih je o ravnanju z živalmi migrantov dal UVHVVR, so sledeča: če imajo migranti hišne ali druge živali, pa lastnik nima ustreznih dokumentov za žival, je treba to obravnavati kot vstop živali iz neznanih tretjih držav. Uradni veterinar odredi njihovo namestitev v izolatorij najbližje veterinarske ambulante. V izolatoriju je treba ugotoviti morebitno oznako živali (mikročip, tetovažo ...). Če gre za žival znanega lastnika, se žival odda v zavetišče in se sproži običajen postopek.

Usmrtitev

Če ni mogoče identificirati lastnika ali obstaja verjetnost, da gre za žival migrantov, kjer ni dokazov o izpolnjevanju zdravstvenih pogojev, se tako žival usmrti v skladu s 1. točko 26. člena zakona o zaščiti živali, ki pravi: »Usmrtitev živali je dovoljena, če je takšen ukrep odrejen zaradi diagnostičnih preiskav ali preprečevanja ter zatiranja določenih bolezni živali in zoonoz.« Pravila za vstop hišnih živali iz tretjih držav so enotna na ravni Evropske unije in so objavljena v uradnem listu Evropske unije.

V primeru vstopa v Evropsko unijo za živali iz določenih tretjih držav, ki niso identificirane in nimajo dokazov o izpolnjevanju zdravstvenih pogojev, uredba predvideva tri ukrepe: vrnitev živali v državo izvora, usmrtitev živali, in če lastnik na to pristane (glede stroškov), trimesečna karantena pod veterinarskim nadzorom in ugotovitev stanja glede imunosti živali na steklino.

Facebook
Ahmad in njegov pes Teddy.

Obvestila drugih organov

Povedano po domače, če lastniki s seboj nimajo potrebnih dokumentov za živali, če se ne bo dalo dokazati, da so v resnici lastniki živali in če ne pristanejo na trimesečno karanteno, se bo pot v lepšo prihodnost za te živali končala v Sloveniji. Glede na to, da številni begunci s seboj nimajo niti svojih dokumentov, je težko pričakovati, da s seboj nosijo potne liste živali.

UVHVVR sicer na naši meji trenutno ne izvaja nikakršnih dejavnosti in ukrepa le, če jih na prihod živali obvestijo drugi organi. Živali, ki jih odkrijejo, namestijo v izolatorije za hišne živali, ki so na veterinarskih postajah in v zavetiščih.

Facebook
begunci in pes