Slovenija

Za obvladovanje begunske krize tudi mednarodna materialna pomoč

STA / T.C.
2. 11. 2015, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pri spopadanju z begunsko krizo Slovenija dobiva tudi humanitarno pomoč tujih držav, in sicer Luksemburga, Slovaške in Madžarske. Gre večinoma za postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva ter tudi medicinske pripomočke, ki jih bodo iz logističnega centra Roje nato glede na potrebe dostavili v sprejemne in namestitvene centre po državi.

STA

V Državni logistični center za zaščito in reševanje v Rojah je zjutraj že prispela humanitarna pomoč Luksemburga, okoli 16.30 je prišla pomoč s Slovaške, ponoči pa še madžarski del pomoči. Madžari bi morali v Roje priti že popoldne, a so razmere na cesti za nekaj ur zamaknile prihod.

STA
Po petih vlakih v nedeljo zjutraj in čez dan sta na Dobovo nekaj pred 22. uro in nekaj po polnoči v spremstvu hrvaških policistov prispela dva vlaka.

Gre za humanitarno materialno pomoč, večinoma postelje, odeje, spalne vreče in zaščitna sredstva, pa tudi medicinske pripomočke, ki jo bodo dostavili v Roje, od tod pa glede na potrebe v sprejemne in namestitvene centre za migrante po državi, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Pomoč Luksemburga vsebuje 26.000 parov rokavic za enkratno uporabo, 3000 zaščitnih oblek, dva kompleta za oživljanje LifePak 15 in 10.000 obraznih zaščitnih mask. Slovaška pošilja 500 odej, 500 spalnih vreč, 275 prevlek za postelje, 135 prenosnih postelj in 15 gasilskih miz, Madžarska pa 78 šotorov za zimske razmere s pečmi na drva ali olje z zmogljivostjo posameznega šotora do 20 ljudi.

Gre za pomoč, ki jo je Madžarski ponudila Finska, Madžarska pa jo zdaj naprej ponuja nam, je v izjavi ob prihodu slovaškega tovornjaka s pomočjo dejal namestnik generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Branko Dervodel.

sta
Cerar begunci

Pomoč, ki je popoldne prišla s Slovaške, zdaj raztovarjajo s tovornjaka, po nastanitvenih centrih pa jo bodo razdelili skladno s potrebami, pravi Dervodel. Marian Zahora s slovaškega veleposlaništva pa je dodal, da je treba v težkih časih priskočiti na pomoč drugi članici velike evropske družine.

Kot so spomnili na upravi, je Slovenija preko mehanizma Civilne zaščite EU in tudi po drugih poteh zaprosila za humanitarno pomoč ter doslej vso ponujeno pomoč tudi sprejela, poleg omenjenih držav še pomoč Češke, Nizozemske, Velike Britanije in Avstrije. Tisoč kompletov za spanje je v nedeljo ponudila tudi Francija.

Uprava je zaprosila za pomoč v obliki šotorov, kontejnerjev, postelj in opreme za spanje, za tehnične pripomočke, kot so generatorji in sredstva za ogrevanje, za zaščitna sredstva, potrebnih za začasno namestitev in oskrbo beguncev, ter za delovanje reševalnih in humanitarnih delavcev. Poleg pomoči mehanizma Civilne zaščite EU je pomoč na osnovi dvostranskega sodelovanja ponudila tudi Nemčija. Uprava vseskozi sodeluje tudi z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce, ki poleg materialne pomoči zagotavlja tudi prevajalce in svetovalce.

STA
Prehajanje slovensko-avstrijske meje na Šentliju.