Slovenija

V četrtek se bodo spet pogajali

STA / T.C.
2. 11. 2015, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čas za dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja se izteka. Kot pravi minister Boris Koprivnikar, morajo v tem tednu ugotoviti, ali se lahko dogovorijo. Danes so po njegovih besedah spet malce zbližali stališča, a predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj meni, da je bilo to bolj v polju "nano znanosti".

STA
Branimir Štrukelj.

Znova se sestanejo v četrtek, ko naj bi na pogajanja predvidoma prišla tudi premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor. Glavni vladni pogajalec, minister za javno upravo Koprivnikar je po današnjih pogajanjih napovedal, da bosta vladna in sindikalna stran v četrtek pogledali, če lahko toliko zbližata stališča, da bi lahko oblikovali dogovor.

Po njegovih besedah je čas za to še ta teden. Če bi se dogovorili, bi si nato vzeli dan ali dva, da dogovor dokončno oblikujejo, ter ga v naslednjem tednu vložijo v proceduro. Na sindikalni strani so glede možnosti, da bi jim to uspelo, pesimistični.

Šimen Zupančič
Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja

Bojijo se, da bodo v četrtek soočeni z ultimativnim predlogom vlade, je pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

Med ključnimi elementi v pogajanjih je izpostavil sprostitev plačne lestvice, višino regresa in dodatnih pokojninskih premij ter delovne uspešnosti v letu 2017. Prav tako je po njegovih besedah zanje ključno soglasje pri zakonu o sistemu plač v javnem sektorju in zakonu o javnih uslužbencih.

"Na nobeni od teh točk nismo blizu, pri čemer vlada očitno kaže signal, da bi popuščala zgolj pri regresu, vse ostalo pa je več ali manj zabetonirala," je dejal in poudaril, da je to premalo, da bi prišli do dogovora.

Če je bil prejšnji teden rahlo optimističen, ko gre za možnost dogovora, je danes izrazito pesimističen, pravi. Danes so bili namreč po njegovih besedah "bolj v polju nano znanosti".

Koprivnikar priznava, da je manevrskega prostora zelo malo. Opozarja pa, da je finančna situacija izredno zaostrena, tudi v luči begunske krize in nenazadnje zato, ker že ponudba, ki je danes na mizi, krepko presega gospodarsko rast. Kot pravi, s tem že v veliki meri kompenzirajo varčevalne ukrepe, prisotne v preteklosti, a bo "tu nekje treba poiskati razumen kompromis".

Zadnja ponudba po njegovih besedah na ravni posameznika pomeni za približno 4,7 do 4,8 povprečno povečanje plače, a "sindikalna stran kljub temu vztraja na svojih predlogih, ki so precej višji in presegajo dejansko finančne zmožnosti".

STA
Kot ugotavljajo, zategovanje pasu ostaja osrednji cilj države kljub dejstvu, da se makroekonomski kazalci izboljšujejo.