Slovenija

Župani zaskrbljeni: Kaj se bo zgodilo v prihodnosti, če se bodo begunci začeli vračati?

STA/G.G.
2. 11. 2015, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Župani občin, združenih v Skupnosti občin Slovenije, so se danes v Šentilju pogovarjali z državnim sekretarjem na ministrstvu za notranje zadeve Boštjanom Šeficem o begunski problematiki. Ob tem so zahtevali od države jasnejše odgovore glede prihodnjih načrtov pri soočanju z begunci.

STA
Prehajanje slovensko-avstrijske meje na Šentliju.

STA
Predstavniki občin so si ogledali razmere v nastanitvenem centru na Šentliju.

Trenutno so najbolj obremenjene občine Brežice, Šentilj in Gornja Radgona, delno tudi Jesenice. "Zaenkrat je to optimalno naravnano. Se pa zavedamo, da bo treba predvsem Šentilj v prihodnje razbremeniti, če se obseg migracij ne bo zmanjšal," je povedal Šefic.

"Od države pričakujemo zelo jasne scenarije za primere, če se bodo stvari morda tudi poslabšale," je po sestanku za medije povedal predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar. Po njegovih ocenah bi bilo treba na podlagi dosedanjih izkušenj pripraviti možne načrte za prihodnje, da ne bi tako velik del bremena kot doslej padel na lokalne skupnosti in prostovoljce.

"Pozivamo državo, naj se čim bolj pripravi za naprej in da ima scenarije, ki bi se lahko zgodili, že vnaprej pripravljene," je dodal župan Občine Podčetrtek Peter Misja. "Danes je to problem občine Šentilj, jutri je lahko to problem vseh občin. Predvsem smo razmišljali v to smer, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, če se bodo begunci začeli vračati," je povedal šentiljski župan Štefan Žvab.

Jasnih odgovorov niso dobili

"Na današnjem sestanku smo se predvsem informirali o trenutnem dogajanju, o tistem, kaj lahko pričakujemo v naslednjem obdobju, o nekaterih tveganjih, ki se še pojavljajo in seveda predvsem o tem, kaj je treba v naslednjem obdobju narediti. Mislim, da je bil sestanek koristen, tako za župane kot zame in za moje kolege. Nekatera priporočila in predloge, ki so jih dali, bomo tudi upoštevali pri našem nadaljnjem delu," je povedal Šefic.

Po njegovih besedah je težko napovedati, kako se bo tok beguncev odvijal v prihodnje. "Veliko je odvisno, kako bodo zadeve potekale v Grčiji na eni strani ter na drugi strani ali bodo ciljne države, kot sta Nemčija in Švedska, še pripravljene sprejemati migrante. V kolikor bodo in v kolikor se bodo uredile razmere v Grčiji, bo ta migracijski tok možno obvladovati. V nasprotnem pa bo vlada, kot smo že najavili, morala sprejeti ustrezne ukrepe, zato da bo situacija v Sloveniji obvladljiva," je pojasnil.

STA
Nekateri so se zavzemali za strožje pogoje za pridobitev azila, drugi pa so menili, da imamo v Sloveniji že sedaj eno najstrožjih azilnih zakonodaj.

Ogledali so si šentiljski nastanitveni center

Župani so si zjutraj ogledali šentiljski nastanitveni center, kjer je bilo ob 13. uri okoli 3500 migrantov. Po Šefičevih ocenah nastanitveni center kljub veliki obremenitvi deluje odlično. "Celotna ekipa, tako policija, vojska, civilna zaščita in prostovoljci, odlično delajo, pravzaprav vse teče nad pričakovanji dobro. Bo pa treba v naslednjem obdobju poskrbeti, da se s to problematiko, zlasti kar se tiče oskrbe in delovanja nastanitvenih centrov, ukvarja profesionalna struktura, glede na to da prostovoljci ne bodo mogli v nedogled delati in skrbeti za migrante," je povedal.