Slovenija

Proti Sloveniji 30 avtobusov z begunci

STA
2. 11. 2015, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Iz Srbije je na Hrvaško danes do 9. ure prišlo nekaj manj kot 3500 beguncev in migrantov, od začetka begunskega vala sredi septembra pa že več kot 307.000 ljudi. Iz začasnega tranzitnega centra v Opatovcu je danes zjutraj proti Sloveniji krenilo približno 30 avtobusov z begunci in migranti.

STA
Na Hrvaškem tudi danes pričakujejo pritisk beguncev iz Srbije.

V Opatovcu je bilo danes okoli 9. ure več kot 3000 ljudi, ki so čakali na prevoz proti Sloveniji. Kot je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo, je v nedeljo na Hrvaško vstopilo več kot 7300 migrantov.

Na Hrvaškem tudi danes pričakujejo pritisk beguncev iz Srbije. Hrvaški radio je poročal, da je v Opatovcu veliko ljudi, ki čakajo na prevoz proti Sloveniji. Od 6. uri je proti hrvaško-slovenski meji odšlo kakšnih 30 avtobusov, nova vozila za prevoz beguncev in migrantov pa prihajajo v Opatovac, so dodali.

V zadnjem tednu je hrvaška policija na meji z BiH preprečila nekaj poskusov nezakonitih vstopov posameznikov ter manjših skupin beguncev in migrantov z Bližnjega in Srednjega vzhoda.

V torek bodo prve begunce začeli sprejemati v novem zimskem tranzitnem centru, ki so ga pripravili v Slavonskem Brodu. Begunce bodo prevažali z vlaki iz Šida v Srbiji preko Tovarnika in Vinkovcev v center, ki se nahaja v industrijski coni v Slavonskem Brodu. Center v Opatovcu bo odprt še nekaj dni po odprtju centra v Slavonskem Brodu, ki bo primernejši za zimske pogoje.

Hrvaška policija je medtem na meji z BiH nedaleč od Bihaća v nedeljo ustavila manjšo skupino Kurdov, ki so povedali, da so prišli s sirsko-turške meje. Hrvaški radio je poročal, da bodo prebežnike, ki so jih čez noč zadržali v policijski postaji v Liškem Novem Selu, vrnili v Sarajevo.