Slovenija

FOTO: Prvi hitri električni polnilnici na slovenskih avtocestah

STA/B.K.
13. 10. 2015, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na avtocestnih počivališčih Tepanje in Lopata na štajerski avtocesti so v sklopu projekta Zeleni koridorji slovesno odprli prvi hitri električni polnilnici za električna vozila na avtocestnem križu. Projekt sistemskega operaterja za distribucijo električnega omrežja (SODO) in ministrstva za infrastrukturo do konca leta predvideva 26 polnilnic.

STA

STA
Stroške "bonusov" si bosta polovično razdelili nemška vlada in avtomobilska industrija.

Kot je ob tem povedal direktor družbe SODO Matjaž Vodušek, so se evropsko sofinanciranega projekta lotili v sodelovanju z Darsom, Petrolom in družbo OMV. Projekt je del srednjeevropskih zelenih koridorjev, kjer bo na območju Slovaške, Avstrije, Nemčije, Slovenije in Hrvaške postavljenih skupaj 115 hitrih polnilnic za električna vozila, na katerih bo zagotovljena interoperabilnost in omogočen sistem gostovanja (roaminga).

"Prazne baterije električnih avtomobilov z zmogljivostjo od 18 do 24 kilovatnih ur se na hitrih polnilnicah do vsaj 80-odstotne kapacitete napolnijo v dobre pol ure," je pojasnil Vodušek in dodal, da je projekt vreden dva milijona evrov, od tega bodo 1,38 milijona evrov vložili sami, preostalih 620.000 evrov pa so pridobili evropskega denarja.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob tem dodal, da bo s tem avtocestno omrežje opremljeno s polnilnicami na razdalji približno 50 kilometrov, kar bo omogočilo dobro pokritost in možnost uporabe slovenskega avtocestnega križa tudi z električnimi vozili. S tako opremljenostjo se Slovenija po njegovem uvršča v sam vrh evropskih držav.

STA

Danes odprti hitri polnilnici omogočata hkratno polnjenje dveh električnih vozil, plačilo storitve polnjenja pa bo uporabnikom omogočeno z uporabniško kartico, za katero bo uporabnik imel sklenjeno pogodbeno razmerje s ponudnikom storitev na polnilni infrastrukturi Soda. Ostalim uporabnikom bo omogočeno tudi polnjenje vozila s predplačniško kartico, ki jo bodo lahko kupili na vseh 26 lokacijah hitrih polnilnic na prodajnih mestih Petrola in OMV.

Ob že omenjenih dveh bodo ostale polnilnice v naslednjih dveh mesecih postavili še na avtocestnih počivališčih v Radovljici, Voklem, Grabonošu, Dravskem polju, Dobrenju, Lomu, Ravbarkomandi, Šempasu, Starinah, Lukovici, Ravnah, Griču in Barju.

Vse polnilnice imajo nadstandardno tehnologijo, kar pomeni, da zagotavljajo kompatibilnost z večino električnih vozil na trgu. Uporabnikom bodo omogočale polnjenje z močjo 50 kilovatov DC in hkrati 43 kilovatov AC.