Slovenija

Pomoč za prostovoljca Bojana prepozna

Luka Tetičkovič
27. 10. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Starejšega možakarja, ki je vodil nastanitveni center Kodeljevo, je med ogledom nastanitvenega centra na Vrhniki zadela srčna kap. Kljub hitremu reševanju predanemu prostovoljcu civilne zaščite niso mogli pomagati.

Branko Rajkovič
Intervencija v vojašnici Stara vrhnika

Branko Rajakovič, vodja nastanitvenega centra Vrhnika, pojasnjuje, da so v petek zaradi prihoda beguncev aktivirali tudi civilno zaščito Ljubljana, namen aktivacije sta bila predvsem seznanitev s postopki in pretok izkušenj z obravnavo beguncev med namestitvenimi centri. Ogleda vrhniškega centra sta se udeležili dve vodji nastanitvenih centrov, eden od njiju je zaradi posledic srčne kapi kasneje umrl.

Po besedah Rajakoviča je bila kap povsem nepričakovana, skupaj so se namreč odpravili po precej strmi poti proti nastanitvenemu centru. »Ko smo prišli v stavbo, mu je sprva iz rok padel fotoaparat, nakar je dobesedno zgrmel na tla. Kolegu, ki je stal ob njem, ga je uspelo malce zadržati, sicer pa je padel na desno stran vhodnega medprostora,« nam je dogajanje opisal Rajakovič. »Oživljanje je steklo takoj, saj je bila tukaj ekipa Rdečega križa, ki je izkazala izjemno usposobljenost. Sam sem takoj poklical številko 112 in obvestil Zdravstveni dom Vrhnika ter Prostovoljno gasilsko društvo Stara Vrhnika. Zdravnica je ob svojemu prihodu odredila, naj se aktivira reševalna služba reševalne postaje Ljubljana, ki je na mesto prispela zelo hitro.«

»Samo reševanje je potekalo od 11. do 12. ure v noči na soboto. Ko je prispela reševalna ekipa iz Ljubljane, so ga priklopili na napravo za umetno dihanje, vendar je prostovoljec žal izdihnil med prevozom v prestolnico,« je dodal Rajakovič.

Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj
Nastanitveni center Vrhnika

Med oživljanjem prispeli avtobusi z begunci

»V istem trenutku, ko je možakar omahnil, so prispeli avtobusi z migranti. Med oživljanjem so ljudje na njih verjetno imeli priložnost opazovati potek dogajanja,« je še povedal Rajakovič, ki je zadevo organiziral tako, da so migranti nekaj časa počakali na avtobusih, dokler po nesrečnika ni prišla reševalna ekipa iz Ljubljane.

Predan humanitarec

Bojan, kot je bilo možakarju ime, je sicer med svojimi kolegi znan kot predan prostovoljec, ki je bil pred to konkretno zadolžitvijo v vrstah civilne zaščite aktiven tudi kot prostovoljni gasilec. Zaradi njegove predanosti so ga nadrejeni tudi imenovali za vodjo nastanitvenega centra Kodeljevo v večnamenski dvorani tega kraja, v njem bo sicer nastanjenih do 150 beguncev.

Vzoren nastanitveni center Vrhnika

Center v prostorih opuščene vojašnice Stara Vrhnika so za potrebe nastanitve beguncev civilni zaščiti pomagali postavljati skavti in prostovoljni gasilci društva Stara Vrhnika. Ob obstoječih zidanih objektih so postavili še več štabnih šotorov in njihove kapacitete tako razširili na 900 postelj.