Svet

Katoliški škofje po svetu za "popolno dekarbonizacijo" do 2050

sta
26. 10. 2015, 19.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Katoliški škofje so danes objavili globalni poziv, naj se na podnebni konferenci v Parizu ob koncu leta doseže preboj, tudi zagotovitev "popoldne dekarbonizacije" svetovnega gospodarstva do sredine 21. stoletja. Pav tako naj se zagotovi več pomoči revnim državam, ki se spopadajo s posledicami podnebnih sprememb, so dodali škofje.

STA
Vatikan

Škofje so v sporočilu zapisali, da bi moral dogovor, ki naj bi ga v Parizu dosegli, "omejiti naraščanje globalnih temperatur, da se preprečijo katastrofalne podnebne posledice, predvsem za najranljivejše skupnosti".

Škofje iz vseh petih celin so pozvali ne le samo k "drastičnemu zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida in drugih strupenih plinov", temveč tudi h "končanju obdobja fosilnih goriv".

Po navedbah škofov bi morala biti cilj "popolna dekarbonizacija do sredine stoletja, da se zaščiti skupnosti, ki trpijo zaradi učinkov podnebnih sprememb, med drugim tiste na tihomorskih otokih in na obalah".

Podnebna konferenca, ki bo potekala med 30. novembrom in 11. decembrom v Parizu bo vrhunec šestletnega dela od neuspešne konference leta 2009 v Koebenhavnu, ki ni prinesla odločilnega dogovora.

Cilj letošnje konference je dogovor, ki bi omejil globalno segrevanje na do dve stopinji Celzija v primerjavi z obdobjem pred industrijsko revolucijo.