Slovenija

Nevidni ubijalec ljudi

Polona Krušec
26. 10. 2015, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Šele pred slabimi 20 leti je država prepovedala uvoz in proizvodnjo azbesta, ki lahko usodno učinkuje na zdravje. O njem je na mednarodnem srečanju v Brdih razpravljala tudi stroka.

Arhiv Svet24

Ta strupeni material ni samo v kritinah, pojavlja se tudi v izolacijah, različnih prevlekah, ceveh za vodo, ki se sicer danes večinoma že zamenjujejo, a ponekod jih še imajo. Izvedeli smo, da je na primer po nekaterih vaseh Vipavske kakšna vodovodna cev še vedno azbestna.

STA
Posvet v Brdih o azbestu.

Velika pojavnost raka

Kot je na mednarodnem posvetu o azbestu v Goriških brdih povedala prof. dr. Metoda Dodič Fikfak iz univerzitetnega kliničnega centra, je v zadnjih nekaj letih pri nas okoli 30 ljudi na novo obolelo za mezoteliomom, najhujšo obliko bolezni, ki jo povzroča azbest. Strokovnjaki so navedli še eno grozljivo dejstvo: da je rakavih bolezni okrog industrijskih centrov, kjer se je ta material uporabljal, največ.

STA
Zbrani poslušajo pričanja Dodič Fikfakove o nevarnosti azbesta.

V Sloveniji je, kar se azbesta tiče, največji problem zaradi izpostavljenosti temu materialu predstavljal Salonit v Anhovem. Tam so izdelovali izdelke iz azbestcementa, predvsem strešno kritino in cevi za najširšo uporabo. Poleg Anhovega so azbest uporabljali na območju Ljubljane, Maribora in Izole, zato na novo obolele vedno znova odkrivajo tudi na teh območjih.

Odstranjevanje azbesta

Azbest povzroča številne bolezni, kot so azbestoza, plevralni plaki, plevralni izliv, mezoteliom in pljučni rak, pa tudi raka ovarija in grla. »Je ena redkih, če ne edina snov, ki povzroča raka na tako številnih organih, zato mu pravimo ubikvitarni karcinogen,« je na posvetu opozorila Dodič Fikfakova.

STA
Andrej Maffi, župan Kanala, občane nagovarja k varnemu odstranjevanju.

Menijo, da država za varno ravnanje z ostanki azbesta in njihovo odstranjevanje ni storila dovolj. Odstranjevanje azbestnih izdelkov in čiščenje okolice je namr edini način, da smrtonosna vlakna ne bodo več predstavljala grožnje. Vendar je to dolgotrajen postopek, je povedal kanalski župan Andrej Maffi. Zato je občina že pred skoraj desetletjem poskrbela, da se iz okolja varno odstranijo vsi azbestni izdelki. »Ljudje so začeli zamenjevati strešne kritine, občina pa je azbestno kritino na lastne stroške varno odstranila iz našega okolja,« je dejal Maffi.

STA
Dodič Fikfakova iz UKC razlaga, kako smrtonosen je lahko azbest.