Črna kronika

Neprišteven z nožem po vratu taksista

T.R.
26. 10. 2015, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V hramu pravice bo v sredo tako imenovana seja v postopku preverjanja varnostnega ukrepa za 24-letnega Vida Lubija. Sodišče je lani mladeniču izreklo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zavodu.

arhiv Svet24
Vid Lubi ne mara kaj prida fotografiranja v sodni dvorani.

Vid Lubi je 2. maja lani taksista Tomaža Starina s tapetniškim olfa nožem porezal po vratu. Izvedenec je ugotovil, je bil storilec v času kaznivega dejanja neprišteven zaradi akutne zastrupitve s kokainom, pomirjevali, antidepresivi, amfetamini in še čim.
Vse skupaj se je začelo, ko je v središču Ljubljane sedel v Starinov taksi in mu naročil, naj ga odpelje v Dravlje. Med potjo sta kramljala o povsem običajnih rečeh. Na cilju, v Kunaverjevi ulici, pa se je zgodil zločin – Lubi, ki je sedel za voznikom, je s tapetniškim nožem taksista porezal po vratu, nato pa z neznanim ostrim predmetom še zabodel v rano.

JAVIL CENTRALI, KAJ SE JE ZGODILO
Po dogodku je storilec pobegnil, a se je nekaj ur zatem sam javil policiji. Taksist pa je še zbral toliko moči, da je centrali sporočil, kaj se mu je hudega zgodilo. K sreči je v tistem trenutku mimo prišel očividec in mu obvezal rano, nato so ga z reševalnim vozilom odpeljali v klinični center. Analiza je pokazala, da biološke sledi, najdene na nožu, pripadajo tako Lubiju kot žrtvi napada, ki ga bo na napad spominjala 18 centimetrov dolga brazgotina.

»Kar naenkrat začutim nekaj nenormalno pekočega okoli vratu. Najprej sem pomislil, da me je začel dušiti z žico, a je nisem nikjer otipal. Hotel sem zbežati iz avtomobila, pa nisem mogel, ker sem bil pripet z varnostnim pasom. Končno sem se odpel in začel vpiti na pomoč. Ko sem izstopil iz avta, sem začutil, da sem ves krvav, on pa je stal nasproti mene in me gledal. V tistem trenutku sem pomislil, da je konec! Nakar se možakar obrne in pobegne,« je skoraj usodni trenutek za naš časnik opisal Starin nekaj dni po incidentu. Lubi se napada na taksista ni spomnil, šele ko si je po zločinu na Petrolu naročil pico, je ob pogledu na krvave roke in oblačila pomislil, da je storil nekaj groznega.

FILMSKI PRIMER, KAKO NEKOMU VZETI ŽIVLJENJE
»Gre za filmski primer, kako nekomu vzeti življenje,« je bila jasna sodnica. V nadaljevanju je poudarila, da bi lahko bilo oškodovančevo življenje v nevarnosti. Če bi bil vrat vitkejši, napadalec pa bi močneje zarezal, bi lahko bile posledice drugačne. Zato ima po eni strani Starin srečo, da nima vitkega vratu.

»Pri 23 letih imate na vesti poskus obuja. Ste razvajena mlada oseba, očitno se vam je moralo nekaj takega zgoditi. Ne nek način imate srečo, da ste bili neprištevni, saj je za to kaznivo dejanje zagrožena dolga zaporna kazen,« je sodnica dejala Lubiju. Dodala je, da zdravljenje zdaj lahko izkoristi, da se v njegovem življenju, ki ga je dolgo pestila odvisnost, nekaj spremeni. Od leta 2011 je bil namreč zaradi dušeno-vedenjskih motenj, povezanih z zlorabo drog, hospitaliziran štirikrat, zdravljenje pa je odklanjal.