Svet

Rusija v Siriji zadela rekordnih 94 tarč v 24 urah

sta
26. 10. 2015, 20.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruska bojna letala so v Siriji zadela 94 tarč v zadnjih 24 urah, kar je dnevni rekord, odkar je Rusija pred slabim mesecem začela z zračnimi napadi v tej nemirni državi, so sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva.

Reuters
Ruske zračne sile.

"V 59 napadih v zadnjih 24 urah so ruske zračne sile zadele 94 terorističnih tarč v provincah Hama, Idlib, Latakija, Damask, Alep in Deir Ezor," so v sporočilu zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Po navedbah Moskve so v najnovejših napadih uničili poveljniško postojanko in bazo, ki so jo teroristi uporabljali v provinci Alep, prav tako pa tri položaje skrajnežev blizu vasi Salma v provinci Latakija ob Sredozemskem morju.

Uničili pa so tudi skladišče streliva v Vzhodni Guti okoli 50 kilometrov severovzhodno od Damaska, ki ga je uporabljala Fronta al Nusra, sirska veja teroristične mreže Al Kaida, dodajajo na ministrstvu. Ruska letala so zadela tudi skladišče streliva blizu mesta Deir Ezor in konvoj blizu Palmire v provinci Homs.

Ruske zračne sile, ki so v zadnjih treh dneh zadele 285 tarč, nadzorujejo sirske ceste, ki vodijo do konfliktnih območij, da bi tako prekinile oskrbovalne poti sovražnim borcem.

Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice je prejšnji teden sporočil, da je bilo v ruskih zračnih napadih ubitih najmanj 446 ljudi, od tega tretjina civilistov.

V Kremlju pa so danes vztrajali, da so se ruske sile skrbno izogibale stanovanjskim in gosto poseljenim območjem.

"Naši oficirji so večkrat poudarili, da se teroristi pogosto skrivajo v stanovanjskih predelih," je za ruske medije povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je ob tem poudaril, da v teh primerih vojska ne napada stanovanjskih četrti.