Slovenija

Krajani ostro nasprotujejo kamnolomu, ogroženo je njihovo zdravje

Joži Sinur
14. 5. 2015, 21.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Rojah pri Trebelnem so pred dnevi ustanovili 15-člansko civilno iniciativo, v kateri nasprotujejo izgradnji kamnoloma v neposredni bližini vasi. Peticiji so se pridružili tudi prebivalci okoliških vasi, skupaj so do zdaj zbrali že več kot 130 podpisov.

Joži Sinur

Člani civilne iniciative Roje in njihovi podporniki od občine in pristojnih državnih ustanov zahtevajo, naj takoj prenehajo vse aktivnosti umeščanja kamnoloma Roje v občinski prostorski načrt ter ne pristajajo na nobeno obliko njegove uporabe. Do tukajšnjih prebivalcev je namreč prišla informacija, da je bila vložena pobuda za spremembo občinskega prostorskega načrta (OPN), ki bi omogočila izkoriščanje omenjenega kamnoloma.

»Nameravani posegi bi imeli nedopustne negativne posledice na kakovost bivanja in zdravja okoliških prebivalcev, na katere nikakor ne pristajamo,« pripovedujejo člani pobude, saj prve hiše ležijo vsega okrog 300 metrov od kamnoloma. Kot pravijo, so ga začeli izkoriščati pred približno 50 leti, zadnjih 30 let ni aktiven.

»Borimo se, ker je dolina Radulje med najlepšimi pri nas in jo želimo ohraniti,« pravi Andrej Pugelj iz civilne iniciative, v kateri so se po pomoč obrnili tudi na Zvezo ekoloških gibanj Slovenije. »Gre za poseg v Naturo 2000 in ta dolina je zaščitena kot krajinski park,« razlaga Karl Lipič iz omenjene zveze in dodaja, da bi sprememba občinskega odloka iz zdajšnjega manjšega kamnoloma prinesla poseg na kar 20 hektarjih.

»Nameravani posegi bi imeli nedopustne negativne posledice na kakovost bivanja in zdravja okoliških prebivalcev, na katere nikakor ne pristajamo.«

Tukajšnji prebivalci so se sicer s podobno situacijo srečali že pri pripravi OPN leta 2013. »Tudi takrat smo v zadnjem trenutku dobili informacije o načrtovani spremembi namembnosti in uspelo nam jo je ustaviti. Gospod župan je obljubil, da posega ne bo,« pojasnjuje Pugelj in napoveduje: »Če bo treba, bomo šli tudi do Bruslja.«

Župan: Gre le za eno od vlog

V civilni iniciativi še pravijo, da so najbolj ogorčeni nad molkom občine, ki jih o morebitnih spremembah ne obvešča. Župan občine Mokronog - Trebelno Anton Maver pa na drugi strani odgovarja, da stvari prehitevajo. »Vloga pobudnika je samo ena od številnih, ki so bile oddane po sprejetju OPN,« pojasnjuje. Ko bodo zbrali določeno število vlog, pa bo župan tudi izdal sklep o začetku postopka za spremembo tega prostorskega dokumenta.

Ob tem Maver priznava, da želijo še pred omenjenim sklepom nekatere specifične pobude podrobneje pregledati, tudi z ustanovami, ki so odgovorne za urejanje prostora. Tako se glede spornega kamnoloma dogovarjajo za sestanek z naravovarstveniki, gozdarji in vodarji. »Civilna iniciativa se je pojavila iznenada in sam v tem ne vidim nobene težave, saj se konec koncev ljudje borijo za okolje, v katerem živijo. In verjamem, da bodo člani iniciative pomemben člen pri odločanju o postopku za pridobitev možnosti izkoriščanja materiala iz Raduljske doline,« še odgovarja župan.