Slovenija

Bojan Babič: Ne bomo odpuščali

Gabrijel Toplak
14. 5. 2015, 21.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svetniki so v drugi obravnavi prižgali zeleno luč za reorganizacijo mestne uprave, s katero bodo zmanjšali število občinskih uradov. Akta o sistemizaciji naj bi se lotili v sodelovanju s sedanjimi vodji uradov, ki najbolj poznajo svoja področja.

sta

Mariborski mestni svetniki so tudi v drugi obravnavi, sicer tesno, prižgali zeleno luč oziroma potrdili odlok o organizaciji in nalogah mestne uprave.

In ta predvideva zmanjšanje števila občinskih uradov oziroma združitev uradov za šport, kulturo, mladino, socialne zadeve, izobraževanje, zdravstvo ter raziskovanje v novi urad za negospodarske dejavnosti. Maribor bo dobil tudi občinsko pravobranilstvo. A je direktor mestne uprave Bojan Babič že ob prvem branju zagotovil, da zaradi sprememb ne bodo odpuščali. Je pa pred glasovanjem pojasnil, da se bo akta o sistemizaciji lotil v sodelovanju s sedanjimi vodji uradov, ki najbolj poznajo svoja področja, nato pa ga bodo morali uskladiti s sindikati. »Vsi postopki se morajo opraviti korektno, kar je tudi razlog, da smo zaprosili za podaljšanje roka,« je dejal. Rok so namreč s treh mesecev podaljšali na šest, saj bodo vsi postopki trajali zelo dolgo.

»Vsi postopki se morajo opraviti korektno, kar je tudi razlog, da smo zaprosili za podaljšanje roka.« Bojan Babič, direktor uprave

Reorganizacija, ki je niso podprli v strankah SDS, SD in Združena levica (ZL), predvideva zmanjšanje števila občinskih uradov, nekatere dosedanje urade pa so umestili znotraj teh in jih preimenovali v sektorje. Svetniki so bili ostri oziroma kritični predvsem do tega, da mestna uprava pri pripravi drugega branja gradiva naj ne bi upoštevala pripomb drugega. V opozicijski SDS so bili prepričani, da niso dobili odgovora na vprašanje, kakšni bodo multiplikativni in ekonomski učinki predlagane reorganizacije. Menili so, da bi bilo treba narediti tako imenovani posnetek sedanjega stanja in projekcijo ekonomskih učinkov po izvedbi reorganizacije. Stranko SD je najbolj zanimalo, kako bo mestna uprava kos vsem izzivom ter kako bo opravljala razvojno, socialno in družbeno funkcijo, v ZL pa so menili, da bi morala reorganizacija zajeti področje nadzora nad transparentnostjo delovanja uprave z ustanovitvijo centra za skladnost poslovanja. Milan Mikl, vodja kluba Županova lista, pravi, da so glasovali proti. »Ne podpiramo združitve uradov, prav tako nam niso prikazali nobenega ekonomskega učinka, kaj bo nova reorganizacija doprinesla. Zanimivo bo tudi videti, kako bodo na podlagi reorganizacije pripravili novo sistemizacijo,« je pojasnil Mikl in dodal, da je bilo glasovanje precej tesno. Odlok namreč ni dobil velike podpore, saj je zanj glasovalo 17 svetnikov, 15 jih je bilo proti. So pa svetniki prav tako podprli ustanovitev občinskega pravobranilstva, ki je tudi del reorganizacije, saj bodo z njim, so prepričani, centralizirali odvetniške in pravne storitve mestne uprave, javnih zavodov in javnih podjetij.