Slovenija

Nekdanji dekan in direktorica koprske fakultete obsojena

STA
14. 5. 2015, 20.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

S priznanjem krivde in izrekom sodbe se je v Kopru razpletla ena izmed večjih afer v slovenskem šolstvu. Po poročanju Televizije Slovenija, sta bila nekdanja direktorica koprske fakultete za management Nada Trunk Širca in takratni dekan fakultete Egon Žižmond zaradi nezakonitega vpisa študentov obsojena na 22 in 24 mesecev pogojne zaporne kazni.

Mediaspeed

Žižmond in Trunk Širca sta v absolventski staž omogočila vpis 670 študentom, ki niso bili vpisani v zadnji letnik fakultete. Poleg tega sta bila obtožena tudi nezakonite podelitve diplom.

Tožilka, ki je z obtoženima sklenila sporazum o priznanju krivde, je bila po poročanju omenjene televizije danes s sodbo zadovoljna. Trunk Širca pa je vztrajala, da kaznivega dejanja ni bilo in da je stvar "sprovocirana iz starih zadev na primorski univerzi".

Po sporazumu bosta morala Žižmond in Trunk Širca plačati še vsak po pet oziroma 7000 evrov kazni, najkrajšo pa bo v zgodbi potegnila sama fakulteta, ki bo morala vrniti dobrega pol milijona evrov protipravno pridobljenega denarja. Toliko so namreč med leti 2005 in 2007 fakulteti plačali nezakonito vpisani študentje.

Na sodbo se nekdanja direktorica in dekan lahko pritožita, a o nadaljnjih postopkih danes nista govorila.