Slovenija

Ob nujni vožnji bi start iz Šempetra, in ne iz Nove Gorice, predstavljal daljši reakcijski čas

Polona Krušec
14. 5. 2015, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Reorganizacija služb nujne medicinske pomoči med ljudi vnaša dvom in strah. »Bo pomoč dovolj hitra?« se sprašujejo, na poslabšanje statusa pacienta ob spremembi opozarjajo tudi v zdravstvenih domovih. Ministrici bodo podali svoje predloge.

Polona Krušec

Sistem urgentne pomoči po Sloveniji se iz lokalnih okolij seli v regionalne urgentne centre. Predlog pravilnika, ki predstavlja novosti, in sistem sta naletela na precej neodobravanja. Tako je pokazala tudi naša »ulična« anketa. Oče Ane Ipavec iz Nove Gorice je zelo bolan. Kot srčni bolnik bi lahko večkrat potreboval reanimacijo oziroma posredovanje urgentne službe, ki zdaj pride iz Nove Gorice. Ipavčevo skrbi, da bodo nujno medicinsko pomoč tu izgubili, kar bi za očeta lahko pomenilo resno nevarnost, saj ob zapletih pri njegovi bolezni štejejo sekunde. »Dolžnost in odgovornost države je, da ohranja zdravje in varuje življenja državljanov, da izboljšuje zdravstveni sistem, s to potezo pa se zdi, da se naš položaj na tem področju slabša,« zaskrbljena komentira.

 »V Novi Gorici bi zdravstveni dom čez vikende in praznike ostal zaklenjen.«

Daljši odzivni čas

»V Novi Gorici bi bil po novem sistemu zdravstveni dom čez vikende in praznike zaklenjen – nobene dežurne službe,« pojasni vodja nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Nova Gorica, Petra Kokoravec. Ta bi se namreč preselila v urgentni center v Šempeter pri Gorici. Sprememba bi predstavljala hudo izgubo. Kokoravčeva s primerom pojasni, kaj to pomeni: ob nujni vožnji bi start iz Šempetra, in ne iz Nove Gorice, predstavljal občutno daljši reakcijski čas. »Veliko težavo predstavlja predor Panovec, ki bi ga ekipa nujne pomoči morala premostiti, če bi na nujni vožnji potovala iz Šempetra v Novo Gorico in naprej. Predor ima dva pasova, v njem je ob prometnih konicah promet popolnoma ohromljen. Nujna vožnja skozi predor ne bi bila mogoča, saj se vozila nimajo kam umakniti.« Pot urgentne službe iz Šempetra do bolnikov, do katerih zdaj prihaja novogoriška urgenca, bi bila tako daljša za pet kilometrov in bi vzela več dragocenega časa.

sta

Predlogi za ministrico

V naslednjih dneh v bolnišnici v Šempetru pričakujejo ministrico za zdravje; predstavili ji bodo svoj pogled in predloge na reorganizacijo in upajo, da jim bo prisluhnila. Vodja nujne medicinske pomoči v novogoriškem domu še pove, da podpirajo formacijo urgentnega centra v Šempetru, ker ta predstavlja ureditev bolnišnične oskrbe na sekundarni ravni. Prvi stik s pacientom pa deluje dobro, zato bi na tej, primarni ravni morala organizacija urgenc delovati tako kot do zdaj.

Polona Krušec

V izjavi za medije je Nataša Fikfak, direktorica šempetrske bolnišnice, povedala, da naj bi imela severna Primorska en urgentni center in dva »satelita«, ki bosta v Tolminu in Ajdovščini.