Črna kronika

Predrzna hrvaška Roma sta na Dolenjskem šestkrat vlamljala

Janja Ambrožič
14. 5. 2015, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V začetku letošnjega leta, januarja in februarja, so policisti obravnavali šest vlomov oz. poskusov vloma, ki so se zgodili na območju Trške Gore, Mokronoga, Trebnjega in Dolenjih Kamenc. Danijela Novak in Toni Radulović, oba državljana Hrvaške, sta na novomeškem okrožnem sodišču priznala, da sta kriva očitanih kaznivih dejanj. V priporu sta bila od 17. februarja.

Janja Ambrožič

Storilca, 30-letna Danijela Novak in 22-letni Toni Radulović, sta dobila zgolj pogojni kazni dve leti zapora v preizkusni dobi treh let, plačati morata stransko denarno kazen – vsak 500 evrov  in oškodovancema, ki sta zahtevala povrnitev škode, še 3300 evrov. Za plačilo kazni in škode imata štiri mesece časa.

Njun pohod po Dolenjski se je zaključil v Trebnjem, ko sta poskušala vlomiti v hišo, a so ju pregnali, priče pa so ju pozneje prepoznale na fotografijah. 

Oba sta brezposelna. Novakova je vdova in si na Hrvaškem denar služi z oskrbovanjem starejših, z njo živi tudi otrok; Radulović zbira staro železo in priložnostno opravlja zidarska dela, po razvezi preživlja mladoletnega otroka.

Oba sta bila že obsojena v državah EU. V Sloveniji sta bila obtožena šestih vlomov. Prvega sta izvedla 21. januarja pod Trško Goro, ukradla sta poročni prstan in kravatno iglo. Sledila sta dva neuspeha v Novem mestu in na Puščavi. Nekaj dni pozneje sta iz hiše v Trebnjem odnesla več zlatih verižic, prstanov, zapestnic in uhanov, v Dolenjih Kamencah sta prav tako ukradla zlatnino. Njun pohod po Dolenjski se je zaključil v Trebnjem, ko sta poskušala vlomiti v hišo, a so ju pregnali, priče pa so ju pozneje prepoznale na fotografijah. S kraji kaznivih dejanj so ju povezali še izpisi telefonskih pogovorov, ki so jih zabeležile bazne postaje.