Svet

Barbari pred antičnim mestom Palmira

STA/G.G.
14. 5. 2015, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pripadniki skrajne Islamske države so v Siriji napredovali vse do starodavnega mesta Palmira severovzhodno od prestolnice Damask in sprožili bojazni, da bi lahko Palmiro, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, doletela enaka usoda kot številna starodavna mesta v Iraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Arhiv Svet24
Džihadisti so zavzeli Palmiro.

Ob zavzetju vasi v bližini mesta so pripadniki IS zaradi sodelovanja z režimom usmrtili 26 civilistov, od tega so jih 10 obglavili, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Pristojne sirske oblasti so že pozvale mednarodno skupnost, naj pomaga obvarovati Palmiro. Pripadniki IS so manj kot dva kilometra oddaljeni od ostankov nekoč enega najpomembnejših kulturnih centrov antičnega sveta.

"Svet se mora zganiti prej, ne po uničenju artefaktov. IS še ni vstopila v mesto in upamo, da ti barbari tudi nikoli ne bodo," je v telefonskem pozivu dejal kustos sirskih antičnih umetnin Mamun Abdulkarim. Za Unesco Palmira predstavlja dediščino pomembne univerzalne vrednosti.

Antično mesto Palmira je nastalo ob karavanski poti in križišču več civilizacij. Templji in ulice s stebri razkrivajo unikatno mešanico grško-rimskega in perzijskega vpliva.