Slovenija

Ustavne sodnike danes čaka težka naloga

STA
11. 6. 2014, 06.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na dnevnem redu današnje seje ustavnega sodišča je ustavna pritožba predsednika SDS Janeza Janše zoper sodbo ljubljanskega višjega sodišča v zadevi Patria. Prav tako bodo ustavni sodniki danes obravnavali tri pobude za oceno ustavnosti odloka o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih državnozborskih volitev za 13. julij.

Thinkstock

Na ustavno sodišče so doslej prispele tri pobude za oceno ustavnosti odloka o razpustitvi državnega zbora in o razpisu predčasnih volitev. Prvo so vložili Krščanski socialisti Slovenije in društvo Davkoplačevalci se ne damo, naslednjo skupina državljanov s prvopodpisano Spomenko Hribar, tretjo pa nepovezani poslanec Ivan Vogrin. 

Pobudniki so prepričani, da so v odloku zapisani razpustitev DZ s 1. junijem in volitve 13. julija v nasprotju s 1., 3., 43, in 44. členom ustave. Julij je namreč čas poletnih šolskih počitnic in čas poletnih dopustov. Z izvedbo volitev in pred njimi tudi bistvenega dela volilne kampanje, saj bodo zadnji trije tedni že potekali v času počitnic, pa naj bi bila po mnenju pobudnikov ocene ustavnosti volivcem kršena volilna pravica. 

V petek se uradno začne volilna kampanja

Pričakovati je, da bo ustavno sodišče o pobudah danes tudi odločilo, saj se že v petek uradno začne volilna kampanja. V državnem svetu pa bodo medtem razpravljali še o eni podobni pobudi za oceno ustavnosti omenjenega odloka na pobudo svetnika Zorana Božiča

Janez Janša je bil v zadevi Patria pravnomočno obsojen na dveletno zaporno kazen zaradi koruptivnih dejanj v primeru nakupa patrij v času, ko je bil predsednik vlade. Janšev odvetnik Franci Matoz pa je na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo. Ni znano, ali je v pritožbi tudi zahteva za odlog začetka prestajanja kazni in ali bo sodišče o njej odločalo. Janša je sicer poziv na prestajanje kazni že prejel in njegovo fotografijo v torek objavil na družbenem omrežju Twitter. Iz poziva izhaja, da se mora v zaporu na Dobu zglasiti 20. junija.