Svet

V Afganistanu ubitih pet Natovih vojakov

STA/N.J.
10. 6. 2014, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na jugu Afganistana je bilo ubitih pet vojakov zveze Nato, so danes sporočile koalicijske sile. Točne okoliščine njihove smrti niso jasne, tako po navedbah afganistanskih oblasti kot tudi ameriškega obrambnega ministrstva Pentagon pa so najverjetneje umrli v ponedeljek zvečer v prijateljskem ognju. Ubiti so bili Američani.

flick (Simbolna fotografija)

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za najhujši incident za sile Isaf po nesreči helikopterja v pokrajini Kandahar, v kateri je konec aprila umrlo pet britanskih vojakov.

Predstavnik afganistanskih oblasti je danes zatrdil, da so bili vojaki ubiti v prijateljskem ognju. Kot je povedal poveljnik policije v pokrajini Zabul, so umrli v napadu Natovih letal, ki so jih poklicali na pomoč. Pri tem je bil ubit tudi en afganistanski vojak.

Tako iz sil Isaf kot tudi iz ameriškega Pentagona so kasneje potrdili, da so bili vojaki verjetno res žrtve prijateljskega ognja, a da preiskava še poteka. Iz Bele hiše so tudi potrdili, da je bilo vseh pet ubitih Natovih vojakov Američanov. 

Do konca leta bo iz Afganistana odšlo vseh 50.000 preostalih vojakov zveze Nato, v deželi pod Hindukušem pa bo do konca leta 2016 ostalo le nekaj tisoč ameriških vojakov - pod pogojem, da bo Kabul podpisal ustrezen sporazum z Washingtonom.

Jug in vzhod Afganistana ostajata najnevarnejša dela države, kjer se talibani borijo proti afganistanskim varnostnim silam in Natovim enotam.