Slovenija

V veljavo bo stopilo novo označevanje živil

Sašo Avramovič
10. 6. 2014, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Potrošniku je treba omogočiti, da bo primerno informiran o sestavi živil, in mu olajšati prepoznavanje in izbor živil, ki bodo podpirala njegovo zdravje. Tudi zato bo za označevanje živil od decembra veljala nova evropska uredba. Označevanje živil bo tako potrošnikom bolj prijazno.

Profimedia

Od letošnjega 13. decembra bo za označevanje živil veljala nova evropska uredba. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je poudaril, da uredba predvideva obvezno označevanje porekla nekaterih vrst mesa in poudarjeno označevanje alergenov ter predpisano minimalno velikost črk. Podjetja se bodo morala novi uredbi prilagoditi; na inštitutu ocenjujejo, da bo do konca leta posledično treba spremeniti označbe na več kot 80 odstotkih živil in prehranskih dopolnil.

Prejšnji teden je Pravst na novinarski konferenci ob mednarodni konferenci o označevanju živil tudi pojasnil, da uredba o zagotavljanju informacij o živilih uveljavlja enotno zakonodajo za celotno Evropsko unijo.

»Potrošniku je treba omogočiti primerno informiranost o sestavi živil ter mu olajšati prepoznavanje in izbor živil, ki bodo podpirala njegovo zdravje,« je dejal Pravst.

Nove zahteve za označevanje predpakiranih živil bodo predvidevale minimalno predpisano velikost črk 1,2 milimetra, za zelo majhne embalaže pa 0,9 milimetra. Poleg tega je novo tudi označevanje države izvora mesa in sestavin, ki povzročajo alergije. Ime alergena bo poudarjeno z vrsto pisave, ki se bo razlikovala od preostalega seznama snovi. Po Pravstovih besedah nova zakonodaja dodatno uvaja tudi možnost, da so na tržišču na voljo živila s pretečenim rokom uporabe.

Od 13. decembra bo za označevanje živil veljala nova evropska uredba.

V prihodnje bomo po vsej verjetnosti deležni še katere spremembe, saj se na Evropski komisiji odločajo še o morebitnih dodatnih spremembah na področju označevanja živil. Predstavnik oddelka za prehrano Evropske komisije Cristophe Didion je povedal, da morajo države članice in Komisija proučiti še nekatere podrobnosti v zvezi z obveznim označevanjem porekla določenih živil, predvsem v zvezi z označbami porekla izdelka oziroma glavnih sestavin živila. Prav tako zbirajo tudi podatke o prehranskih vnosih in vsebnosti škodljivih transmaščob v živilih. Na osnovi teh podatkov bodo sprejeli odločitev, ali je treba uvesti omejevanje ali obvezno označevanje prisotnosti transmaščob v živilih.

Kot je še povedal Pravst, je naslednja večja sprememba na področju označevanja živil predvidena za konec leta 2016. Takrat naj bi uvedli obvezno označevanje hranilne vrednosti vseh predelanih predpakiranih živil, prav tako pa bodo med obvezne sestavine po novem vključene tudi vrednosti sladkorjev, namesto besede natrij pa bo navedena označba sol. Ob tem bodo napisane priporočene vrednosti vnosa določenih hranil. Navajanje energijske vrednosti in količine hranil v živilih je trenutno prostovoljno. Te informacije pa bodo z uvedbo obveznega označevanja dostopne na vseh predpakiranih živilih, tudi tistih z visoko količino sladkorja, maščobe ali soli.

 

Profimedia