Slovenija

Avstralski cviček

Gabrijel Toplak
10. 6. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vinko Rizmal je Slovenec, ki živi v Avstraliji, kamor je uspešno preselil tudi sadike mariborske stare trte.

Gabrijel Toplak

Posebna znamenitost Maribora je stara trta, ki raste na Lentu. Modra kavčina ali žametna črnina se je z okrog 440 leti starosti vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Za njeno prepoznavnost v Avstraliji pa gredo posebne zasluge tam živečemu Slovencu Vinku Rizmalu. V deželi »tam spodaj« je od leta 1968 in se te dni mudi na obisku v Sloveniji. 

Slovenskemu Avstralcu Vinku Rizmalu gre zahvala, da znajo žlahtno modro kavčino z mariborskega Lenta ceniti tudi v deželi »tam spodaj«. Iz pošiljke, ki so jo sestavljali ena enoletna trta in pet cepičev, mu je uspelo v znak večje prepoznavnosti Slovenije pridelati več kot 250 trsov. Zanimanje za trto med Avstralci pa je čedalje večje.

»Zadeva je stekla leta 1998 na Lentu, kjer sva z ženo Elico v bližini stare trte ob pivu prišla na idejo, da bi trto pripeljala v Avstralijo. Med gostovanjem plesne skupine Študent sva navezala stike z umetniškim vodjem Vasjo Samcem, ki je tudi zaposlen na Zavoda za turizem Maribor. Idejo o podaritvi trte v Avstralijo je posredoval takratnemu županu Mestne občine Maribor. Po vrnitvi v Avstraliji sem se srečal s svetniki občine Yarra Ranges in jim predstavil projekt sodelovanja s sicer njim nepoznano deželico v centralni Evropi. Vztrajnost je predstavnike te vinogradniške občine na obrobju Melbourna navdušila k sodelovanju pri realizaciji projekta,« pojasnjuje Rizmal.

Leta 1999 so iz Maribora poslali enoletno mladiko in pet cepičev, pošiljko pa so avstralske mejne službe za dve leti preusmerile v karanteno. Mladike so jim predali v letu, ko je Narodni svet Victorije proslavljal deseto obletnico samostojnosti Slovenije, kar je Rizmal ocenil kot odlično priložnost, da bi občini Yarra Ranges v znak prijateljskega sodelovanja podarili obljubljeno mladiko. Tako so mladiko posadili v vinarni McWillimas na vinogradniškem področju Yarra Valley. Sledili so vsakoletni festivali in leta 2008 je bila prva svečana trgatev s kulturnim programom in v pravem slovenskem vzdušju.

Naslednje leto je lastnik vinarno zaprl, zato je Rizmal začel intenzivno iskati drugo lokacijo za staro trto. S predstavniki občine so sprejeli odločitev, da simbolično podarjeno trto presadijo na novo lokacijo, ki je v lasti občine Yarra Ranges, in sicer pred kulturni center Burrinja. »Danes mladike stare trte na novem mestu dobro uspevajo,« ponosno pravi Rizmal. Na tem mestu gre sicer za simbolično zasaditev, ki jo Rizmal neguje in vzdržuje ter se trudi, da bi mu ob njej že ob naslednji svečanosti uspelo postaviti plaketo, ki bo obiskovalcem razložila njeno posebnost. Cepiče stare trte je posadil tudi na svojem posestvu v okolici Melbourna, kjer ima 250 trsov te pomembne trte. Zadnji dve leti je bila bogata z grozdjem, pridelku modre kavčine pa Rizmal doda še nekaj belega grozdja in drugih rdečih sort, iz česar je dobil okoli 200 litrov tako imenovanega »avstralskega cvička« pod imenom Ranges Old Wine.

»Zalogo za zdaj arhiviram. Nikoli nisem razmišljal, da bi z vinom tržil, se pa trudim za zaščito tega edinstvenega pridelka. Pred kratkim je avstralski novinar vino in staro trto predstavil v priznanem časopisu, pripravil je tudi daljši prispevek in posnel kratek video, kar je močno dvignilo prepoznavnost projekta in tudi poznavanje Maribora in Slovenije,« je povedal Rizmal, ki od mariborskih oblasti pričakuje strategijo, kako promovirati staro trto v bodoče. »Ocenjujem, da je stara trta najdaljši most med tukajšnjimi Slovenci in domovino, ki je sicer že zgrajen, a ga je treba vzdrževati,« je sklenil avstralski Slovenec Vinko Rizmal.

Avstralski prispevek o Vinki Rizmalu si lahko ogledate tukaj.