Črna kronika

Miran ga je usmrtil s štirimi streli v hrbet

Žiga Kariž
10. 6. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Znane so že skoraj vse podrobnosti o usodni noči, v kateri je življenje izgubil takrat 22-letni Jure Eržen. Miran Plut naj bi mu v hrbet izstrelil štiri naboje.

Arhiv Svet24

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik, so v drugi polovici maja letos dobili več informacij, na podlagi katerih so v torek truplo pogrešanega našli v betonskem vodnjaku ob zidanici na območju Suhorja. Obdukcija je pokazala, da je bil 22-letni Jure Eržen umorjen s štirimi streli v hrbet.

V sredo so policisti pridržali 24-letnega osumljenca iz okolice Novega mesta. Po naših informacijah gre za Mirana Pluta, ki naj bi 25. februarja 2012 v zgodnjih jutranjih urah v gozdu med naseljema Birčna vas in Veliki Podljuben z neugotovljenim strelnim orožjem manjšega kalibra ustrelil Jureta. Po dejanju je truplo z avtomobilom odpeljal v Dolenji Suhor v občini Metlika in ga skril v vodnjak ob zidanici. Motiv za umor naj bi bil dolžniško razmerje, pogrešani je namreč osumljencu posodil nekaj tisoč evrov.

Miran Plut naj bi zaradi slabe vesti preiskovalnemu sodniku umor priznal, pozneje pa naj bi spremenil svojo izjavo in umor zanikal.

Direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Marjan Fank je na novinarski konferenci opozoril, da je bila preiskava posebej otežena, saj vse do prijetja osumljenca ni bil znan kraj storitve kaznivega dejanja. Storilec je skrbno skril truplo in prikril ostale okoliščine, na podlagi katerih bi bilo mogoče najti truplo oziroma izslediti storilca, je dejal Fank in dodal, da so bile preiskovalne aktivnosti omejene, saj vse do najdbe trupla ni bilo mogoče potrditi nasilne smrti in s tem primera pogrešane osebe obravnavati kot umor.