Slovenija

Iz barake v bivalni zabojnik

Simon Rosc
10. 6. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Romi se največkrat srečujejo bivanjskimi težavami, zaradi česar se tudi težje vključijo v družbo. Da bi bilo to lažje, so v Novem mestu pomagali eni od družin.

Zveza Romov za Dolenjsko

Romi se soočajo z velikimi eksistencialnimi težavami. Romska skupnost je kot manjšina v vseh okoljih najpogosteje žrtev socialne izključenosti, diskriminacije in revščine. Poseben status ji daje tudi dejstvo, da gre za manjšino, ki nima svoje države, ki bi skrbela zanjo.

Večina Romov živi v nelegalnih, neurejenih naseljih, ki so izolirana od ostalega prebivalstva. Nekateri živijo v zidanih stanovanjskih hišah, stanovanjih, večina pa v zasilnih bivališčih – barakah, zabojnikih, prikolicah in podobno. Povsem enako težavo je imela tudi 5-članska družina iz romskega naselja Žabjak v občini Novo mesto. Na pobudo Zveze Romov za Dolenjsko so tako zanje postavili bivalni zabojnik, v katerega so se vselili. Po več kot desetletju, ki ga je družina preživela skoraj pod milim nebom, v neurejeni in razpadajoči baraki, je bila to zanje velika pomoč.

Poleg Bogdana Mikliča, predsednika zveze, so se predaje bivalnika udeležili še varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je družini predala ključe bivalnika, romska svetnica Dušica Balažek, predsednica romskega društva Romano veseli Milena Tudija, Liljana Tudija iz Zveze Romov za Dolenjsko in višji svetovalec za romsko problematiko pri MO Novo mesto Janez Doltar.