Svet

V strelskem pohodu na srednji šoli smrtne žrtve

N.J.
10. 6. 2014, 22.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriko je pretresla vest o že tretjem strelskem pohodu v treh tednih. Zgodilo se je na srednji šoli v Oregonu, mediji pa poročajo o smrtnih žrtvah.

Reuters

Gre že za 74. tovrstni napad, odkar je leta 2012 v osnovni šoli v Connecticutu umrlo 20 otrok. Predsednik ZDA Barack Obama je dejal, da se to ne dogaja v nobeni drugi razviti državi, hkrati pa ponovil, da zagovarja pravico do orožja.

V torek zjutraj je v srednjo šolo Reynolds v kraju Troutdale nedaleč od Portlanda v zvezni državi Oregon vstopil s puško oborožen najstnik. V slačilnici je ubil 14-letnega Emilia Hoffmana in lažje ranil učitelja telovadbe, 50-letnega Todda Risplera, ki je nato sprožil alarm in učenci so se zatekli v učilnice.

Strelca je policija našla mrtvega na stranišču, kjer se je sam ubil. 

Šolo, ki je druga največja v Oregonu, obiskuje 2.648 študentov.

Kot so sporočile oblasti, je napadalec s puško vkorakal v šolo in začel streljati malo po 8. uri zjutraj po lokalnem času. Šolo so takoj zaklenili, položaj pa so nato obvladali SWAT ekipa in taktična enota. Stavbo so evakuirali, študentje pa so stavbo zapustili z dvignjenimi rokami.

Med preiskavo so ugotovili, da je bil še en študent v šoli oborožen, zato so ga odvedli na policijsko postajo. "To je tragičen dan, tak, ki si ga nismo nikoli želeli izkusiti," je dogodek komentirala Linda Florence s šole.

Oče enega izmed študentov je povedal, da mu je sin zaupal, da je slišal šest strelov, ki naj bi odjeknili v šoli. Policija je sprva mislila, da so strelci trije, še poročajo nekateri mediji, nato pa so to izjavo preklicali. Kaj točno se je dogajalo in zakaj se je moški podal na strelski pohod, bo pokazala preiskava.

 ..

V Oregonu so napad v šoli nazadnje doživeli leta 1998, ko je 15-letnik na srednji šoli v Springfieldu ubil dva človeka, 25 pa jih je ranil. Do novega streljanja v Oregonu je prišlo teden dni po strelskem napadu na kolidž pri Seattlu v zvezni državi Washington. Tožilci so v torek 26-letnega Aarona Ybarro obtožili umora ene osebe in poskusa umora dveh oseb, ki ju je ranil. Grozi mu dosmrtni zapor. 

Predsednik ZDA Barack Obama je po najnovejšem napadu v torek dejal, da je največje razočaranje njegovih dveh mandatov dejstvo, da družba ni pripravljena sprejeti osnovnih ukrepov za to, da bi odrekli orožje ljudem, ki povzročajo takšno neverjetno škodo.
"Mi smo edina razvita država, kjer se to dogaja. Sedaj se dogaja že enkrat na teden. To je zgodba za le en dan. Takšnega kraja ni na svetu," je povedal Obama. 

V nadaljevanju je dejal, da spoštuje pravico do orožja in 2. amandma k ameriški ustavi, ki to pravico ščiti, vendar pa bi bilo potrebno sprejeti vsaj nekaj smiselnih ukrepov, kot je obvezni pregled morebitne kriminalne preteklosti ali duševnih bolezni kupcev orožja. "ZDA nimajo monopola nad norimi ljudmi," je dejal Obama. Duševnih bolezni namreč nimamo zgolj v ZDA, pa vendarle so množični strelski napadi tu veliko pogostejši kot kjerkoli drugje, je dodal.