Slovenija

Bodo Janšo pred zaporom rešili sodniki?

M.R.
11. 6. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poziv v zapor za Janeza Janšo je sicer jasen, a ustavni sodniki ga muk še lahko odrešijo.

Reuters

Če se 20. junija Janša ne bo zglasil na Dobu, bo zoper njega na podlagi zakona o izvrševanju kazenskih sankcij odrejena prisilna privedba na njegove stroške. Iz upravičenih razlogov sicer lahko zaprosi za odložitev izvršitve kazni zapora, vendar je Janša že pred časom zatrdil, da ne bo zaprosil za alternativno prestajanje kazni ali odlog, saj v zvezi s »to krivično obsodbo« ne misli nikogar za nič prositi.

Spomnimo. Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je prvaka SDS in nekdanjega premierja Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča ter prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodila zaradi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Janši je prisodila dve leti zapora, Krkoviču in Črnkoviču pa 22 mesecev zapora. Vsi trije so se na sodbo pritožili, višji sodniki pa so konec aprila njihove pritožbe zavrnili kot neutemeljene.

Kot je znano, so Janši sodbo višjega sodišča vročili 15. maja na zelo nenavaden način – pred razpravno dvorano ljubljanskega okrožnega sodišča, ko se je udeležil naroka v pravdi, ki jo je stranka SDS sprožila proti novinarju Dela Dejanu Karbi zaradi pisanja o aferi Patria.

A Janša ima še enega aduta v rokavu ... Več v tiskani izdaji Svet24!