Slovenija

Je Eva Irgl užalila Slovence?

Simon Rosc
10. 6. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poraženka nedeljskega referenduma je SDS, ki pa poraza ni prenesla prav športno, prvopodpisana pod referendumsko pobudo je celo užalila državljane.

Arsen Perić

V nedeljo smo Slovenci odšli na dvaindvajseti referendum, odkar imamo svojo malo podalpsko državico, le da smo tokrat prvič glasovali na zavrnitvenem referendumu, za uspeh katerega bi morala proti glasovati vsaj petina volilnih upravičencev.
Na nedeljskem referendumu, ki je imel skoraj najslabšo volilno udeležbo v zgodovini, smo odločali o arhivski noveli. Ta je razburila predvsem SDS-ove vrste, kjer so tudi sprožili referendumski postopek in aktivno zbirali podpise zanj. O čem točno se je na referendumu odločalo, večina državljanov niti ni znala pojasniti. So si pa to do potankosti razložili v SDS. V stranki pobudnici referenduma so trdili, da se s to novelo zakona arhivi zapirajo in da se žrtve izenačujejo s storilci kaznivih dejanj. Druga stran, predvsem politična levica, ki se ji je pridružila tudi desna NSi, je trdila obratno, da so arhivi s to novelo bolj odprti, zakriti pa bodo občutljivi podatki, ki pa za raziskovalce niso pomembni.Kakorkoli že, z izvedbo referenduma, ki se za SDS ni dobro končal, je bil proračun Slovenije skrčen kar za 3,5 milijona evrov, kolikor nas je stal referendum. Ne moremo pa mimo tega, da SDS noče športno priznati poraza. Eva Irgl je sicer ob izidih dejala: »Treba je pošteno priznati, da kvoruma nismo dosegli, bo pa tudi kulturni minister moral pošteno priznati, da novela ni dobila podpore.« Nadaljevala pa je s kritiko do volivk in volivcev, zaradi katere se lahko čutimo užaljeni. Preberite celotno zgodbo v tiskani izdaji časopisa Svet24!