Slovenija

Papež čisti Rodetov klan

Franci Koncilja
10. 6. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Papež še vedno ni izbral ljubljanskega in mariborskega nadškofa. V ozadju se odvija huda bitka, saj so cerkveni dostojanstveniki razdeljeni na dva klana.

Slovenska cerkev je zaradi takšnih in drugačnih razlogov izgubila kar štiri nadškofe in metropolite: Alojza Urana in Antona Stresa v ljubljanski nadškofiji ter Franca Krambergerja in Marjana Turnška v mariborski nadškofiji. S tem je bila slovenska Cerkev, po besedah Ivana Štuheca, dobesedno obglavljena. Novih metropolitov pa še kar ni in ni na vidiku. Nobenega dvoma ni, da je slovenska Cerkev v globoki ekonomski in moralni krizi, zato še kako potrebuje radikalno prenovo. Papež Frančišek to že ves čas vztrajno počne in tako daje pristen zgled škofom, nadzornikom krajevnih cerkva. Poznavalci pravijo, da ni nobenega dvoma več, da bo papež ravno z izbiro novih nadškofov v Ljubljani in Mariboru pokazal, kakšno usmeritev razvoja Cerkve na Slovenskem pravzaprav pričakuje.
Dejstvo je torej, da sta po enem letu od odstopa nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška nadškofijska sedeža še vedno prazna. Navkljub imenovanju novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana za apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije in predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK) je delovanje v metropoliji zelo okrnjeno. Seveda se je ves ta čas veliko ugibalo, kdo bo nov nadškof. V zvezi s tem so se pojavile govorice, da so nekateri vplivneži »kadrovanje« v slovenski Cerkvi vzeli v svoje roke. Tako se šušlja, da za vsem skupaj stoji kardinal Franc Rode oziroma njegov klan, ki si ga je ustvaril med vodenjem ljubljanske nadškofije. Preberite kaj točno se dogaja za zaprtimi vrati v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!