Slovenija

Na obzorju nove predvolilne koalicije

Črt Kaker
9. 6. 2014, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Med tednom bodo verjetno že znani obrisi koalicij pred predčasnimi volitvami v DZ, ki bodo sredi julija, če ustavno sodišče ne bo odločilo drugače.

Mateja Jordovič Potočnik/KMA

Se bo Igor Šoltes povezal z SD, ki ga bo na volitve popeljal Dejan Židan?

Predčasne volitve se nezadržno približujejo, do njih je namreč le še dober mesec (predčasne državnozborske volitve je predsednik republike Borut Pahor razpisal za 13. julij). Po pravi majhni katastrofi, ki jo je slovenski levi pol doživel na zadnjih evropskih volitvah, je povezovanje nuja, če želijo upati na zmago, še posebej po tem, ko smo bili priče ustanovitvi kar treh novih strank, Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB), Stranke Mira Cerarja (SMC) in Verjamem Igorja Šoltesa. Veliki poraženci zadnjih evropskih volitev, Socialni demokrati (SD), so tako skupaj z Demokratično stranko upokojencev Slovenije (DeSUS) že oblikovali socialdemokratski blok, v katerem bosta tudi nastopali pred volitvami. Odgovor glede sodelovanja SD s stranko Solidarnost bo verjetno dokončno znan na začetku tedna, po nekaterih govoricah morda še danes. Predsedujoči SD Dejan Židan se je o sodelovanju pogovarjal tudi s predsednikom stranke Verjamem Igorjem Šoltesom, ki pa svojo novo stranko še postavlja. Židan si je sodelovanje v političnem prostoru sicer zamislil širše, saj je postala stopnja nezaupanja med političnimi strankami po njegovem mnenju v Sloveniji nevzdržna.

Volilna kampanja za volitve v državni zbor se začenja v petek. 

Zato je na srečanje povabil predsednike ZaAB, Piratske stranke, SMC, SLS in NSi, saj si, kot je zapisal v izjavi, želi ustvariti novo zaupanje v političnem prostoru, odprto je pustil tudi možnost sodelovanja pred in po volitvah. Tudi pogovori ZaAB z drugimi strankami za morebitno sodelovanje pred volitvami potekajo, a jih v stranki ne komentirajo. Skoraj zagotovo naj bi se pred volitvami povezali s stranko Zares, možno je tudi povezovanje s stranko Solidarnost. Povezovanja išče tudi vodja Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki se o morebitnem sodelovanja pogovarja z Demokratsko stranko Slovenije in z LDS, medtem ko naj bi pogovori s stranko Lipa Saše Pečeta in Borisom Popovičem padli v vodo. Na volitve se dejavno pripravljajo tudi na desnici, pričakovati pa je sodelovanje NSi in SLS, so pa iz teh dveh strank že napovedali, da njune skupne liste tokrat ne bo. Kakorkoli že, obeta se nam zanimiv teden, saj se poleg pogovorov med strankami v petek uradno začenja volilna kampanja.