Črna kronika

Zakonski par v Las Vegasu ubil tri ljudi

STA
10. 6. 2014, 06.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zakonca Jerad in Amanda Miller sta v nedeljo v restavraciji v Las Vegasu umorila dva policista, nato pa v bližnjem Wal Martu ubila civilista, ki ju je skušal ustaviti. Policisti so ju stisnili v kot, nakar je 22-letna Amanda ustrelila 31-letnega moža in na koncu pokončala še sebe.

Zakonca Miller sta po izpovedih sosedov širila rasistično ideologijo vsakemu, ki ni pobegnil dovolj zgodaj in je moral poslušati njune neumnosti. Zadnje dni sta tudi grozila, da bosta uprizorila pokol, podoben tistemu pred 15 leti na srednji šoli Columbine v Koloradu.
V nedeljo sta malce pred poldnevom vstopila v restavracijo CiCi, kjer sta mirno kosila policista, 31-letni Igor Soldo in 41-letni Alyn Beck. Jerad je najprej ustrelil Solda v glavo, nato pa sta skupaj z ženo prerešetala še Becka.

Truplo enega od policistov sta zavila v zastavo gibanja čajanke za napisom "Ne hodi po meni" ter kljukastim križem, na truplo drugega pa sta pripela listek z obvestilom, da se je revolucija začela.

Po dvojem umoru sta se preselila v veleblagovnico Wal Mart in Jerad je s strelom v zrak pregnal ljudi iz zgradbe. 31-letni Joseph Wilcox se je zaradi pištole, ki jo je imel pri sebi, počutil pogumnega in se je soočil z Jeradom. Vendar pa ga je nemudoma od zadaj ustrelila strelčeva soproga.
Prihiteli so policisti, ki so ju stisnili v kot in čakali na prihod posebnih policijskih enot. Nato je Amanda usmrtila moža in sebe.
Sosedi pravijo, da sta bila morilca odločna podpornika rasističnega kavboja Clivena Bundyja in sta se pridružila ostalim pripadnikom raznih milic v ZDA, ko so zvezni policisti skušali Bundyju zapleniti govedo, ki se že več let zastonj pase na travniku v zvezni lasti.
Bundy si je nagrmadil za milijon dolarjev dolga in trdil, da ne bo plačal, ker ne priznava zvezne vlade. Na pomoč so mu prihiteli podobno misleči sodržavljani z orožjem in zvezna vlada je stisnila rep med noge ter Bundyju vrnila krave in bike.
Bundy je postal heroj za televizijo Fox in druge konservativne medije v ZDA, vse dokler ni odprl ust, da bi komentiral rasne odnose v ZDA. Temnopolte Američane je namreč označil za lenuhe, ki med čakanjem na socialno pomoč delajo otroke, nakar je postal prevroč krompir tudi za televizijo Fox.