Slovenija

Že veste, kam na pustno rajanje?

Sašo Avramovič
28. 2. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vikend, ki prihaja, bo po številnih krajih po Sloveniji izjemno pester. V soboto ali nedeljo se bomo napravili v pustno šemo, maškaro, in se podali na kakšno prireditev, zabavo, ples ... Preverili smo program dogajanja po petih večjih krajih po Sloveniji. Vsem pa bo seveda skupno pustno rajanje in dobra volja.

Najprej se selimo na Gorenjsko, natančneje v Kranj, kjer že desetletja velja običaj, da se prebivalci in obiskovalci od blizu in daleč ob pustu zberejo na najbolj množičnem gorenjskem pustnem sprevodu. Letošnje pustno rajanje bodo med drugim jutri od 11. ure dalje zaznamovale številne slovenske etnografske in pustne skupine, ki jih gostijo v sodelovanju z drugimi karnevalskimi mesti po Sloveniji. Pustni sprevod bo potekal po Koroški cesti (mimo Gimnazije Kranj), kjer se bodo skupine tudi predstavile. Sprevod Godlarjev Šenčur pa bo recimo potekal iz smeri Primskovega, po Cesti Staneta Žagarja, Gregorčičevi cesti, mimo Mestne občine Kranj ...

Zelo pestro bo tudi na Ptuju, kjer v prihodnjih dneh pripravljajo bogat program. Poglejmo, kaj bo na sporedu jutri. Med drugim se bo na ulicah in trgih starega mestnega jedra ob 10.30 začel mestni pustni korzo. Ob 20. uri pa se v Karnevalski dvorani začne veliki Karnevalski bal. Gre za največji pustni ples v Sloveniji in v tem delu Evrope, na katerem več kot 3000 Ptujčanov in njihovih gostov iz Slovenije ter tujine izrazi in izživi urbano kulturo mask in maskiranja ter karnevalskega duha. Poskrbljeno bo za bogat zabavno-glasbeni in animacijski program ter slavnostno večerjo, najlepšim maskam pa bodo podelili nagrade.

Dobre volje ne bo manjkalo niti v Ljubljani, kjer bo jutri potekal tradicionalni pustni Zmajev karneval. Ta obsega velik pustni sprevod po mestnih ulicah, v njem pa med drugim sodelujejo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila (kurenti, lavfarji, morostarji …). Letošnji sprevod bodo poleg tradicionalnega zelenega zmaja (maskote, ki je ena največjih v evropskih mestih) vodili Rimljani. Tema letošnjega karnevala je namreč 2000-letnica izgradnje rimske Emone, tako da se bodo maske otrok na karnevalu navezovale na življenje v rimskem obdobju in rimsko mitologijo. Ob 11. uri bo karneval krenil z Novega trga oziroma Brega čez Čevljarski most na Mestni trg, na Prešernov trg ter na Kongresni trg, kjer se bo odvijal tudi glasbeni program.

V nedeljo pa se lahko odpravite v Cerknico, kjer se bo na mestnih ulicah »točno okoli 12.32« začel tradicionalni veliki pustni karneval. Letos so ga v Butalah poimenovali Žabje leto. V nedeljo sledi sprevod pustnih mask. Videli bomo lahko tako žabe, butalce in polhe kot zmaja, coprnico Uršulo in številne druge. Po sprevodu sledi tudi bogat glasbeni program. Skratka, v nedeljo bo v Cerknici pestro.

Prav zanimiv program se nam obeta v Litiji, kjer bo potekal tradicionalni Litijski karneval. Na sporedu bo jutri od 15. ure dalje. Letos bo sprevod pustnih skupin krenil od trgovskega centra na Ježi, po Rozmanovem trgu, skozi staro mestno jedro ter po parkirišču pred občinsko stavbo do ploščadi pred športno dvorano, kjer bo potekalo osrednje pustno dogajanje. Po prihodu sprevoda v športno dvorano sledita pustna zabava in ples v maskah do poznih večernih ur s pestrim glasbenim dogajanjem.