Svet

' Smo za svet, kjer izražanje ljubezni ne vodi v pregon!'

STA/mv
27. 2. 2014, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes predstavil novo poročilo State Departmenta o položaju človekovih pravic po svetu in opozoril tudi na preganjanje homoseksualcev, ki je postalo še posebej grozljivo po novem zakonu Ugande. Poročilo State Departmenta sicer izpostavlja stare znance na čelu s Sirijo.

Wikipedia

Kerry je priznal, da ZDA nimajo popolne zgodovine glede človekovih pravic, vendar zagotovil, da nobena druga država na svetu za te pravice ne stori več kot prav ZDA. Malce si je sicer oddahnil, ko je v sredo guvernerka Arizone Jan Brewer dala veto na zakon o diskriminaciji homoseksualcev, glede katerega je že prej napovedal, da ne more vzdržati presoje na vrhovnem sodišču ZDA. "Smo za svet, kjer izražanje ljubezni ne vodi v pregon," je povedal Kerry in dodal, da je danes na svetu kar 80 držav, ki imajo zakone proti homoseksualnosti in ZDA se bodo temu vprašanju posebej posvetile. Na prihodnjem zborovanju ameriških veleposlanikov v Washingtonu bodo sprejeli strategijo politike, ki jo bodo veleposlaniki vodili po svetu v imenu vlade. Kerry je sicer kot najhujšo kršitev človekovih pravic lanskega leta izpostavil napad s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska, ki je po trditvah ZDA zahteval 1429 življenj, od tega več kot 400 otrok. "To je bila še ena od grozot državljanske vojne, polne zločinov proti človečnosti, ki je doslej zahtevala več kot 100.000 življenj. Tragedija Sirije izstopa po obsegu in žrtvah," je povedal Kerry.

Na seznamu najhujših kršiteljev človekovih pravic se je kot vedno v zadnjih desetletjih kot trn v soseščini znašla Kuba, Iran pa si je prislužil kritike, ker novi predsednik Hasan Rohani od prevzema oblasti ni storil nič za izboljšanje položaja človekovih pravic, ki trpijo zaradi manipulacij volitev in kratenja državljanskih pravic. Severna Koreja, največje koncentracijsko taborišče na svetu, izvaja izvensodne poboje, zapira in muči ljudi. Belorusija izvaja nasilje nad protestniki in ni nadzora nad avtokratsko vladavino, Venezuela pretepa novinarje, težave pa imata tudi Južni Sudan in Egipt, ki sicer uživata podporo ZDA. Bangladeš si je prislužil posebno kritiko zaradi poraznih razmer delavcev, o čemer najbolj zgovorno priča smrt 1100 ljudi v porušeni tovarni.

Kritike si je prislužila tudi Kitajska in sicer zaradi vladnega nadzora nad internetom, nasilja nad protestniki proti korupciji, Rusija pa prav tako zaradi nasilja nad opozicijo in kršenja pravic manjšin, med njimi homoseksualcev. Rusija je sprejela zakon proti homoseksualni propagandi, Obama pa jim je uradno delegacijo ZDA za olimpijske igre v Sočiju prav zaradi tega napolnil s homoseksualci. Uganda je zakon proti homoseksualcem, ki za spolne odnose predvideva dosmrtni zapor, uvedla pred dnevi in Kerry ga je primerjal z nacističnimi zakoni proti Judom pred drugo svetovno vojno ter zatiranjem črne večine v času apartheida v Južni Afriki. Označil ga je za grozljivega in moralno povsem oporečnega. Zakoni proti homoseksualcem povečujejo nasilje in so žalitev za vsako razumno zavest," je dejal Kerry.

Poročilo State Departmenta pokriva le lansko leto in prostor za besedilo o Ukrajini se bo najbolj napolnil v naslednjem poročilu. Vendar pa so se demonstracije proti odstavljenemu predsedniku Viktorju Janukoviču začele že novembra lani in njegove varnostne sile so imele dovolj časa, da se uvrstijo v poročilo. Glede Ukrajine poročilo kritizira lanskoletne parlamentarne volitve, ki niso bile povsem v skladu z mednarodnimi standardi poštenosti in preglednosti. Varnostne sile so 30. novembra v pretepale protestnike na Trgu neodvisnosti v Kijevu, skorumpirana Janukovičeva vlada pa je izvajala hudo nasilje nad novinarji in civilno družbo nasploh.