Slovenija

Za sabo je pustila pravi svinjak!

Z.C.
28. 11. 2013, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na nas se je obrnila študentka Tjaša Ž., jezna in razočarana nad svojim najemodajalcem, ki naj bi jo, tako rekoč čez noč, postavil na cesto, ob tem pa celo zadržal del preveč plačane najemnine. Ko smo njene trditve preverili pri najemodajalcu, smo naleteli na popolnoma drugačno zgodbo.

Z.C.

Umazano! Tjaša Ž. se je v Brežice preselila zaradi študija. Kot nam je povedala, je do najemnega stanovanja prišla zelo težko, saj so Brežice majhen kraj in nepremičnin, ki se oddajajo, ni veliko. A imela je srečo in je našla najemodajalca, ki ji je v zameno za 250 evrov najemnine v uporabo odstopil v stanovanje preurejen poslovni prostor v pritličju stanovanjske hiše.

Garsonjera ima kopalnico, manjši kuhinjski kot in bivalno-spalni prostor. Tjaša je z najemodajalcem Antonom K. sklenila najemno pogodbo za obdobje treh let, v kateri sta določila, da ima lahko v stanovanju kužka, poleg nje pa lahko tam biva tudi njen fant. Kot nam je še zaupala naša bralka, naj bi po osmih mesecih Anton K. od nje zahteval, naj prostor zapusti, ker naj bi ga potreboval za svojega sina. Tjaša si je v Brežicah hitro našla novo domovanje, in kot nam je dejala v telefonskem pogovoru, je stanovanje zapustila še pred iztekom meseca novembra, za katerega je najemnino že poravnala v celoti. Zdaj želi preveč plačano najemnino nazaj. In tu se zgodba zaplete.

Anton K. ji denarja noče vrniti. Razlog? Ko smo po telefonu poklicali v Brežice, nam je Anton povedal, da je stanovanje dobil vrnjeno v katastrofalnem stanju, smrdeče, umazano, del pohištva pa naj bi bil celo uničen. Nam je Tjaša v telefonskem pogovoru zatrdila, da je stanovanje, preden ga je zapustila, očistila. Da bi preverili, čigava zgodba drži, smo se odpravili v Brežice.

Stanovanje se nahaja v obnovljeni hiši s skoraj novo fasado, okolica je urejena, hiši pripada tudi majhen vrt. Sprejmeta nas tako Anton K. kot njegova žena, ki se je s Tjašo dogovarjala prva in se z njo tudi dogovorila za najem. Že na začetku se nam opravičita, ker smo morali v stanovanje skozi zadnja vrata, saj naj bi ključ vhodnih vrat najemnica izgubila. ''Ah, ampak to se zgodi, saj veste,'' reče Anton. Ko vstopimo v stanovanje, se lastnik hiše obrne k nam in nas vpraša: ''Vohate?'' In težko bi rekli, da nismo zaznali vonja, ki občasno spremlja stanovanja, v katerih bivajo živali. ''Tako pač je, če so v stanovanju živali. Mi smo tudi imeli kužka in mucko. A naše stanovanje ni bilo nikoli tako,'' nam pove Anton.

Najprej opazimo pomivalno korito, na katerem je zloženih nekaj krožnikov. Za kos pohištva, ki naj bi bil star komaj osem mesecev, je v presenetljivo slabem stanju. Nato Anton odgrne prevleko s počivalnega stola, ki je bil prav tako kupljen pred osmimi meseci. Na njem je kup madežev, držala za roke so odrgnjena in delno zakrpana kar z lepilnim trakom. Sedežna garnitura je polna prahu, pregrinjalo na njej polno živalskih dlak. Ploščice na tleh so poškodovane, steklo na vitrinah umazano, jedilna miza polna madežev, stoli zaprašeni in prav tako umazani. ''Ne vem, kaj moraš delati, da v osmih mesecih stanovanje spraviš v tako stanje,'' nam potožita razočarana zakonca.

''Mi smo se Tjašo dogovorili, da ima lahko v stanovanju kužka. Nato pa je brez naše vednosti v stanovanje prinesla še mačko in več dihurjev. Občasno je čuvala tudi živali svojih prijateljev. Stvari šle tako daleč, da smo bili prisiljeni pogodbi dodati aneks, v katerem smo točno določili, koliko živali ima lahko,'' pravi Anton in nadaljuje: ''Ampak to ni bilo najhuje; v stanovanju se je dogajalo marsikaj. Tjaša se je s fantom neprestano prepirala, večkrat sta bila tudi nasilna drug do drugega, vpitja in dretja ni bilo nikoli konec! Tu pred nami jo vlekel za lase ter se drl, da jo bo ubil! In to je razlog, da smo z njo predčasno prekinili najemno pogodbo: zaradi umazanije in nespoštovanja določil pogodbe.''

V pogodbi, ki sta jo bila sklenila, varščina za primer poškodovanja stvari ni določena, je pa določeno, da mora najemnica ravnati kot dober gospodar in da po 22. uri ne sme povzročati hrupa. Spor bo, kot kaže, reševalo sodišče v Brežicah, saj je Tjaša že najela odvetnika, ki je na Antona K. naslovil dopis, v katerem zahteva povračilo preplačane najemnine in dela že plačnih stroškov. ''Kaj naj zdaj storim? Za stanovanje je veliko zanimanja, sva imela že ogromno klicev, a takega ga ne moreva oddati. Zdaj bova morala plačati čistilni servis, kupiti novo pohištvo, stroške pa bova imela še z odvetniki,'' nam na koncu potarna Anton.

Kaj pravi zakon?

Vse pravice in dolžnosti med najemnikom in najemodajalcem se urejajo v najemni pogodbi, hkrati pa se je treba držati določil stanovanjskega zakona. Ta pravi, da se pogodba lahko odpove, če najemnik oziroma osebe, ki z njim stanujejo, v stanovanju povzročajo večjo škodo oziroma pogosto grobo kršijo temeljna pravila sosedskega sožitja ali huje motijo druge stanovalce pri njihovi mirni uporabi stanovanja. A zakon hkrati določa, da se mora pri odpovedi pogodbe spoštovati 90-dnevni odpovedni rok.

Z.C.

Z.C.

Z.C.

Z.C.

Z.C.

Z.C.

Z.C.

Z.C.