Slovenija

Preverite, ali boste potrebovali dražjo vinjeto

STA / S.R.
28. 11. 2013, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Družba za avtoceste v RS (Dars) je na svojih spletnih straneh objavila seznam izmerjenih vozil, ki bodo po 1. decembru spadala v novi cestninski razred 2B. To je razred vozil, za katera bo letna vinjeta stala 220 evrov.

V cestninski razred 2B so uvrščena dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega.

Za letno vinjeto za vozila, ki so razvrščena v cestninski razred 2B, bo treba odšteti 220 evrov, za mesečno 80 evrov in tedensko 40 evrov. Seznam vozil teh vozil je objavljen na spletni strani www.dars.si.

V primerjavi s temi vozili bodo cene vinjet za vozila v razredu 2A nižje. V razred 2A spadajo bivalna vozila in dvosledna motorna vozila z višino nad prvo osjo do 1,30 metra, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega. Letna vinjeta za ta vozila bo stala 110 evrov, mesečna 30 evrov, tedenska pa 15 evrov.

Na podlagi preveritve ponudbe vozil in po opravljenih meritvah določenih znamk in modelov vozil je Dars ugotovil, da se v razred 2A uvrščajo vsa vozila, ki so označena v prodajni mreži motornih vozil do 3,5 tone največje dovoljene mase kot osebna vozila, vključno z vsemi t. i. terenskimi vozili, enoprostorci in tudi vsa bivalna vozila.

Za vozilo, ki je bilo naknadno predelano ali dodelano v bivalno vozilo, se bo namen njegove uporabe preveril na podlagi dokumentov o vozilu, iz katerega je razvidno, da gre za bivalno vozilo.

Manjša kombinirana oz. gospodarska vozila, ki sodijo v razred 2A, so, kot so navedli na Darsu, Citroen Jumpy, Hyundai H1, Mercedes Viano in Mercedes Vito.

V razred 2B pa med drugim spadajo Citroen Jumper, Fiat Ducato, Ford Transit, Peugeot Boxer, Renault Master, Renault Trafic ter Volkswagen Transporter T1 - T5.

Prodaja vinjet za leto 2014 se sicer začne v nedeljo. Obstoječe vinjete za leto 2013, ki bodo na prodaj do vključno sobote, ostajajo v veljavi do preteka njihove veljavnosti; letne tako na primer do konca januarja 2014.