Slovenija

Razpis favorizira vladi prijazne medije

STA
28. 11. 2013, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Odbor DZ za kulturo se je danes na nujni seji lotil problematike državnega sofinanciranja programskih vsebin medijev za leto 2013. Sejo je zahtevala SDS, ki meni, da je letošnji razpis favoriziral vladi prijazne medije. Minister za kulturo Uroš Grilc je na seji zanikal očitek SDS. Pri tem se je zavzel za pripravo nove medijske zakonodaje.

Poslanec SDS Andrej Čuš je v obrazložitvi zahteve za sklic seje ocenil, da je letošnji razpis farsa in je le nagrada vladi prijaznim oz. postkomunističnim medijem. Po njegovih besedah že resolucija o Nacionalnem programu za kulturo (NPK) 2014-2017, ki jo je v sredo sprejel DZ, kaže na to, da slovenski medijski prostor ni uravnotežen.

Kot je dejal Čuš, letošnje sofinanciranje programskih vsebin medijev v višini dveh milijonov evrov, za katerim stoji ministrstvo za kulturo oz. minister, ni sledilo cilju izboljšanja stanja v domačem medijskem prostoru. Po njegovih besedah "se nam slabo piše in smo na poti v Severno Korejo", če bo minister Grilc nadaljeval s takšnim delom na področju medijev.

Veliko o stanju na področju medijev v Sloveniji pove podatek, da ni niti enega desnega dnevnika, je poudaril Čuš. Po njegovih besedah smo glede tega unikum v Evropi. SDS je v zahtevi za sklic seje odbora opozorila tudi na potrebo po širši javni razpravi na temo medijskega prostora. Za takšno razpravo se je zavzel tudi poslanec SLS Janez Ribič.

Po mnenju poslanke SDS Eve Irgl o pristranskosti ministrstva za kulturo pri podeljevanju sredstev priča tudi podatek, da tednika Reporter in Demokracija nista dobila niti evra. Pri tem pa, tako Irglova, slovenski medijski prostor obvladujejo izrazito levo režimsko usmerjeni mediji.

Grilc je v odgovoru na očitek SDS opozoril, da stranka neustrezno enači medijski pluralizem z medijsko uravnoteženostjo v smislu obstoja levih in desnih medijev. Po njegovih besedah takšno enačenje ostaja zgolj na ravni političnega medijskega pluralizma.

Je pa minister pritrdil oceni SDS o razpisu kot farsi. Po Grilčevih besedah je razlog za farso v zastarelosti medijske zakonodaje. Kot je pojasnil, veljavni zakon o medijih opredeljuje merila razpisa, ki ne ustrezajo sodobni medijski krajini in niso strokovno utemeljena. Posledica zastarelih meril so, tako minister, zelo vprašljivi učinki razpisa z vidika ustrezne porabe javnih sredstev in številni nezadovoljni vlagatelji.

Minister se je zato zavzel za pripravo novega zakona o medijih. Po njegovih besedah posodobitev medijske zakonodaje napoveduje tudi nacionalni program za kulturo. Oporekal je stališču SDS, da že resolucija o nacionalnem programu za kulturo kaže na to, da slovenska medijska krajina ni uravnotežena. Kot ključna cilja medijske politike pa je Grilc izpostavil krepitev medijske pismenosti ter povečanje ali vsaj ohranitev števila zaposlenih v medijih.

SDS je v zahtevi za sklic nujne seje odbora DZ za kulturo predlagala šest sklepov, ki naj bi jih odbor sprejel. Po enem od sklepov naj bi odbor predlagal protikorupcijski komisiji, naj prouči letošnjo razdelitev sredstev, saj naj bi rezultati razpisa kazali na sum korupcijskega delovanja.

Sklepi, ki jih je predlagala SDS, pri koalicijskih poslancih niso naleteli na podporo. Stranke PS, SD, DL in DeSUS so zato predlagala svoje sklepe, ki jih je odbor tudi sprejel. V enem od njih odbor izraža pričakovanje, da bo ministrstvo v roku petih mesecev objavilo evalvacijo razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev za leto 2013.

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je dejal, da so sprejeti sklepi, ki so prišli iz vrst koalicije, "zelo sterilni in kot taki neškodljivi". Po njegovih besedah sklepi ne odražajo pestrosti razprave na odboru.