Slovenija

Tiralica za Janezom Janšo

Č.K.
28. 11. 2013, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na svetovnem spletu se je pojavil videoposnetek (avtor ga poimenuje kar dokumentarec), ki z zornega kota največje opozicijske stranke SDS in njenega predsednika Janeza Janše prikazuje, kako komunisti že 25 let preganjajo Janeza Janšo. Ali je dokumentarec pristen pokazatelj stanja v Sloveniji, pa ocenite kar sami.

Potem ko se je prah, ki ga je s svojo resolucijo o stanju v Sloveniji sredi septembra dvignila Evropska ljudska stranka (EPP), je za nov škandal poskrbel dokumentarec Slovenija, 25 pozneje, ki prikazuje proces osamosvojitve in tranzicije v Sloveniji. Dokumentarec v ospredje postavlja Janeza Janšo kot glavnega osamosvojitelja in človeka, brez katerega si ni mogoče predstavljati samostojne Slovenije.

Luka Ličar je povedal, da naročnik posnetka prihaja iz tujine.

Posnetek je na medmrežju objavil uporabnik Matej Novak, ki je pred meseci objavil tudi sporni posnetek Evropa je banda lopovska, kjer premierka Alenka Bratušek v Stožicah prepeva in ploska skladbi Banda kravatarska. Kot so zapisali na spletni strani SDS, dokumentarni film na najbolj nazoren način prikaže, da tranzicija v Sloveniji ni uspela in da so se stare strukture v veliki meri obnovile znotraj novih državnih institucij, medtem ko v nekaterih sferah, predvsem v pravosodju, ni bilo nikakršnih sprememb.

V isti sapi pa zatrjujejo, da SDS ni avtor dotičnega videoposnetka. A v javnost je pricurljala novica, da naj bi pri nastanku posnetka sodeloval Luka Ličar, veliko bolj znan kot spremljevalec najbolj fatalne slovenske poslanke in članice SDS, Eve Irgl. In povprašali smo ga, ali je glas v oglasu res njegov.

''Res sem posnel vokal za dokumentarec, a naročnika žal ne morem razkriti, je pa iz tujine. Preprosto so me poklicali po telefonu in vprašali, ali bi lahko posnel vokal, saj me ljudje ali podjetja dostikrat kličejo za snemanje reklam, predstavitvenih filmov, vodičev v angleščini ali slovenščini. Zame je bilo to le še eno delo, ki ga moram strokovno in profesionalno opraviti,'' je povedal Luka.

Avtor nikjer ne prikazuje Janševe zgodovine, npr. dejstva, da je bil član partije.

To kaže na dejstvo, da bi stranka SDS vsekakor morala vedeti za nastajanje tega dokumentarca. Hkrati se nam postavlja vprašanje, kdo je ta skrivni naročnik iz tujine, ki ga omenja Ličar. Bodimo iskreni, posnetek je neke vrste lepljenka – raznih sklepov in povezav, s katerimi želi neznani avtor Janeza Janšo prikazati kot neumornega borca za demokracijo in pravno državo, ki ga komunisti že več kot dve desetletji poskušajo spraviti s slovenskega političnega prizorišča. Hkrati je posnetek poln napak in napačnih dejstev. Najbolj presenetljiva je tista, da naj bi bil Kučan trikrat slovenski predsednik, čeprav vemo, da po slovenski ustavi potegovanje za tretji predsedniški mandat ni dovoljeno.

Prav tako so si poznavalci slovenske politike enotni, da gre za videoposnetek, ki je namenjen zavajanju evropske in ne slovenske javnosti. Posnetek ima obenem majceno pomanjkljivost. V njem ne izvemo ničesar o Janševi zgodovini, njegovem članstvu v komunistični partiji, medvojni trgovini z orožjem, njegovi vlogi pri izbrisu, revidiranju zgodovine in vsakodnevnem širjenju sovraštva med slovenskim narodom. Prav tako avtor ne raziskuje in ne pove ničesar o Janševem prikrivanju premoženja neznanega izvora, ki ga preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije in po novem tudi specializirano državno tožilstvo.

 

Tiralica za Janezom Janšo

 

Janeza Janšo so si včeraj privoščili na Facebooku. Včeraj popoldne je namreč uporabnik B.P. delil fotomontažo Janeza Janše, kot zamaskiranega kriminalca, ki ga lovi policija. Facebook skupina, preko katere so se lansko leto tudi organizirali protesti po vsej Sloveniji z imenom Janez Janša naj odstopi kot premier republike Slovenije je celo zapisala: »Zadnja novica: Janša pobegnil v tujino! Policija je že objavila fotografije pobeglega Ivana Janeza!!! Če ste ga videli, pokličite 113!!!«