Slovenija

4 milijoni evrov podkupnine?

S.R.
23. 10. 2013, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V medijih že nekaj časa odmeva prodaja Termoelektrarne Trbovlje. Cena naj bi se povečala na 15 milijonov evrov, od tega pa naj bi kar štirje milijoni šli za provizije od prodaje, in sicer kot je zapisal naš vir, naj bi si jih razdelila direktor Holdinga slovenske elektrarne Blaž Košorok in ljubljanski župan Zoran Janković.

Mediaspeed
Konkretnih odgovorov nam nista želela dati.

Termoelektrarna Trbovlje (TET) za Holding slovenske elektrarne (HSE) ni več zanimiva, je pa očitno zanimiva za tuje investitorje. HSE tako prodaja svoj delež v TET, med najbolj zagretimi investitorji naj bi bil ruski tajkun Oleg Leonidovič Burlakov. Ta je sicer eden od številnih ruskih bogatašev, ki pa je najbolj obogatel ravno v času, ko je Rusijo vodil Boris Jelcin in je potekala zloglasna privatizacija. Leta 1992 je Burlakov postal lastnik Novoroscementa, ki je ena največjih ruskih cementarn. Leta 2006 jo je prodal za slabo milijardo ameriških dolarjev.

Domnevni nakup TET seveda ne bi bil sporen, še več, za trboveljski okoliš bi to pomenilo tudi ohranitev služb za nadaljnjih dvajset do trideset let. A iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da naj bi šlo pri tej prodaji za dogovorjen posel, pri katerem bi se ob realizaciji prodaje delile tudi provizije. Sprva naj bi bila vrednost prodaje TET 11 milijonov evrov, a naj bi se ta po sestanku vplivnih mož dvignila na 15 milijonov evrov.

Pri ruskem bogatašu naj bi se spomladi oglasila direktor HSE Blaž Košorok in ljubljanski župan Zoran Janković. Kot smo izvedeli iz naših virov, naj bi se na sestanku dogovorili, da bo posel lahko izpeljan, a z majhno razliko v ceni. Kot nam je zatrdil vir, naj bi se dogovorili, da je vrednost TET 15 milijonov evrov. Razlika od 11 milijonov, torej štiri milijone evrov, pa naj bi bila provizija, ki naj bi si jo razdelila Janković in Košorok. Denar naj bi v njune žepe spolzel prek podjetij v Bosni in Švici, kjer ima Burlakov registrirano investicijsko podjetje. Nagrado za podporo temu poslu naj bi prejeli tudi vodilni v TET, sicer ne denarno, temveč v obliki delovnih mest na vodstvenih položajih.

Mediaspeed

A deljenje provizij ni edino, kar naj bi bilo sporno pri prodaji TET. Pred kratkim so se oglasili tudi okoljski aktivisti Fokus, ki so opozorili, da bo s prodajo TET Rusom denar odtekal v tujino, onesnaževanje pa bo ostalo v Trbovljah. Na te očitke je že odgovoril Janez Žlak, pomočnik direktorja TET, in sicer je opozoril, da prodaja ne pomeni zgolj onesnaževanja, temveč tudi ohranitev delovnih mest za nadaljnjih dvajset ali trideset let.

O prodaji TET smo povprašali tudi HSE, ki nam je odgovoril, da je bil s potencialnim kupcem spomladi letos podpisan memorandum o sodelovanju, s katerim so bili dogovorjeni pogoji za izvedbo ekonomskega in pravnega skrbnega pregleda družbe TET in zaveze potencialnega kupca, ki bodo dokončno določene s prodajno pogodbo. Povprašali smo jih tudi, kakšna je dogovorjena cena za prodajo TET, a nam na to vprašanje niso odgovorili.

Mediaspeed

Blaž Košorok, o katerem smo v Svetu24 že pisali, in sicer ravno tako o njegovem sodelovanju z ljubljanskim županom, je navedbe o provizijah komentiral takole: »Gre za navadna natolcevanja, ki jih odločno zanikam.« Na prošnjo po konkretnem odgovoru, ali drži, da sta se z Jankovićem sestala z ruskim investitorjem, pa nam ni odgovoril. Prav tako nas je brez odgovora pustil Zoran Janković.