Svet

Čez dva tedna bo padel na Zemljo

S.R.
22. 10. 2013, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Satelit Evropske vesoljske agencija (ESA), ki je je štiri leta beležil zemljino gravitacijsko polje je v ponedeljek, 21.10. ostal brez goriva in bo čez kaka dva tedna padel na Zemljo.

ESA

Satelit ''Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer'', krajše GOCE je okoli Zemlje krožil na višini okoli 224 kilometrov (nižje kot katerikoli drug znanstveni satelit), da bi beležil spremembe v Zemljinem gravitacijskem polju.

Direktor programa pri Evropski vesoljski agenciji Volker Liebigje povedal, da ''tako natančnih gravitacijskih podatkov še nikdar ni bilo na voljo'', ter da je rezultat misije ''fantastičen''.

Ker pa je satelitu zmanjkalo ksenonskega goriva za ionski pogon (imel ga je okoli 40 kilogramov), bo GOCE vstopil v atmosfero čez približno dva tedna. Večina satelita, težkega 1.100 kilogramov bo zgorelo ob vstopu v atmosfero, a okoli 50 delcev (skupna teža teh delcev bo okoli 25 odstotkov teže plovila) bo padlo na tla in v ocean.   

ESA je na spletni strani še zapisala, da zaenkrat še ni mogoče določiti kraja, kamor bodo padli delci, bo pa natančna lokacija znana takoj, ko bo plovilo vstopilo v atmosfero. Negotovost glede padca je še toliko večja, ker se zgornja atmosfera zaradi sončne aktivnosti neprestano spreminja.

Agencija bo sproti posodabljala možne kraje, kamor bodo padli delci, v kolikor bo potrebno pa bo tudi opozorila lokalno prebivalstvo. Glede na to, da dve tretjini planeta sestavljajo voda in redko poseljena območja je nevarnost za ljudi pri vstopu satelita zelo nizka.