Slovenija

V Lovrencu se je porušil del župnišča

STA / S.R.
22. 10. 2013, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Lovrencu na Dravskem polju v občini Kidričevo se je v ponedeljek pozno popoldne blizu ceste porušil del tamkajšnjega župnišča. Zaradi porušenega objekta še vedno velja polovična zapora na cesti med Majšperkom in Hajdino, promet pa poteka izmenično enosmerno. Po besedah župnika Karla Pavliča je inšpekcija ugotovila, da sanacija ne bo mogoča.

V Lovrencu na Dravskem polju se je porušil del župnišča.

Do porušitve severne stene župnišča je po njegovih besedah prišlo nenadoma, sesula pa se je zaradi dotrajanosti, čeprav so imeli namen zgradbo sanirati in so na njej že izvajali gradbena dela. V teh prostorih je župnik živel, v njih je bila še pisarna, učilnica in kurilnica ter skladiščni prostori.

Ruševine so si že ogledali pristojni inšpektorji in projektanti ter predstavniki Zavoda za spomeniško varstvo in Zavoda za raziskovanje materiala, ki so po Pavličevih besedah prišli do zaključka, da je stvar tako dotrajana, da sanacija ni mogoča in je potrebna rušitev. Zgradba namreč ogroža okolico ter cesto, ki pelje iz Majšperka na Ptuj.

Sicer pa je zaradi dogodka Pavlič ostal brez strehe nad glavo. Prenočil je pri sosednjem župniku v Majšperku, tudi za naslednje dni ima tam sobo, a bo občina Kidričevo preko civilne zaščite skušala dobiti bivalni kontejner, tako da bo lahko ostal v neposredni bližini cerkve in bo še naprej lahko opravljal poučevanje verouka.

Doslej je namreč verouk preučeval prav v tej stavbi, zato je velika sreča, da se nesreča ni zgodila takrat, ko bi bili v prostorih otroci.

Natančen vzrok za rušitev še ni znan, a po njegovem gre zagotovo za dotrajanost v zgradbi, ki je bila stara več stoletij, svoje pa je naredil tudi cestni promet. Sam je na možnost, ki se zdaj uresničila, sicer opozarjal že vrsto let, a se, kot je še dodal, ni zgodilo nič.