Zanimivosti

iPad Air in ostale novosti

M.K.
22. 10. 2013, 20.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Apple rad dela misterij iz svojih prireditev, dviga pričakovanja, spodbuja govorice, na koncu pa se izkaže, da je Apple še vedno sposoben potegniti asa iz rokava. Tako je bilo tudi to pot. Največje presenečenje je zastonj operacijski sistem OS X (kot bi dal Microsoft zastonj Windowse).

Reuters
Poleg novega iPada Air bo na policah ostal le še iPad 2, ki bo seveda cenejši.

Apple je prireditev začel s predstavitvijo nove različice operacijskega sistema za osebne računalnike, OS X Mavericks. Nova različica je že na voljo, predvsem pa je nadgradnja zastonj. Velika razlika, saj je Apple do zdaj operacijski sistem prodajal za 200 dolarjev.

Prenovljena je družina prenosnih računalnikov Mac Book Pro, ki so tanjši, lažji, zmogljivejši in nekoliko cenejši (od 1299 dolarjev naprej 13 oziroma od 1999 dolarjev naprej za 15 palčni model). Z najnovejšo tehnologijo je natrpan tudi delovna postaja Mac Pro.

Vsi so čakali na tablice, Apple je poslušalce presenečal z zmogljivostjo novega sistema, prenosnikov in delovnih postaj. Cena 3000 dolarjev. Kar je pri postaji najbolj zanimivo. Sestavljali ga bodo v Ameriki. Obljuba, ki jo je dal pokojni Jobs Obami, je tako izpolnjenja. Sledila je predstavitev treh izboljšanih že znanih aplikacij, iMovie, iPhoto in Garageband. Vsi novi kupci Applovih računalnikov ali naprav s sistemom iOS jih dobijo zastonj. Ne pa tudi lastniki obstoječih naprav.

Izboljšan je tudi program iWorks in združljiv med vsemi Applovimi napravami ter spletom. Od danes je brezplačno na voljo tudi nova prenovljena različica aplikacije iLIfe. Kaj je Apple naredil s tem. Obe aplikaciji sta z možnostjo sodelovanja na spletu na voljo brezplačno, kar je skoraj tako, kot če bi Microsoft zastonj nudil Office.

Ipad Air je ime nove tablice, debele 7,5 mm, tanjše in lažje od predhodnika (450 gramov). Pričakovano je tablica 64 bitna, opremljena s procesorjem A7, čipom za spremljanje položaja M7, na voljo pa bo v dveh barvah (srebrno – beli in vesoljno sivi-črni) po cenah, kot smo jih bili vajeni za iPad 4. Ipad Air bo tudi v Sloveniji na voljo že 1.novembra.

Pri manjši tablici iPad Mini 2 se vse vrti okoli zaslona retina, torej zaslona večje ločljivosti 2048x1536 pik, kot jo ima lanskoletni model. Na ta način se bo novi Mini lahko kosal s kakovostnejšimi in cenejšimi tablicami sistema Android, kot je Nexus 7. iPad Mini ima enak procesor, kot iPad Air, kar pomeni, da je prav tako 64 bitni. Lanskoletni model Mini ostaja, vendar bo njegova cena nižja.

Reuters
Prenove so bili deležni tudi prenosniki MacBook Pro.
Reuters
Operacijski sistem OS X Mavericks bo zastonj.
Reuters
Mac Pro je še močnejši.