Slovenija

Nadaljevanje sojenja kapitanu Coste Concordie

STA / J.P.
17. 7. 2013, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V toskanskem mestu Grosseto se bo danes nadaljevalo sojenje kapitanu ladje Costa Concordia, ki je januarja lani nasedla ob otoku Giglio, Francescu Schettinu.

Reuters
Nesrečen prizor

Schettina obtožnica med drugim bremeni uboja 32 ljudi, ki so umrli v nesreči, povzročitve nesreče in tega, da je ladjo zapustil, preden je bila končana evakuacija.

Sojenje se je sicer uradno začelo 9. julija, a so ga zaradi stavke italijanskih odvetnikov takoj po začetku preložili.

Schettino, ki mu grozi do 20 let zapora, kakršno koli krivdo zavrača. Trdi na primer, da ladje ni zapustil, pač pa je z nje padel in slučajno končal v rešilnem čolnu. Prav tako je prepričan, da indonezijski krmar ni razumel njegovih navodil, in poudarja, da usodno skalovje ni bilo označeno na nobeni karti.

Sodni proces bo sicer moral odgovoriti na številna odprta vprašanja, ne le o razlogih za nesrečo, pač pa tudi o tem, ali bi bilo mogoče rešiti človeška življenja.

Na nesrečo medtem še vedno spominja nasedla ladja, ki je kljub željam prebivalcev otoka Giglio še niso odstranili s čeri. Strokovnjaki manever načrtujejo za september, a opozarjajo, da bi se lahko v primeru, da gre kaj narobe, v morje sprostil okolju zelo nevaren tovor - na litre čistilnih proizvodov, plesnive hrane in odpadnih voda.