Slovenija

Na čelu Banke Slovenije Boštjan Jazbec

STA / J.P.
17. 7. 2013, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mesto guvernerja Banke Slovenije bo danes kot četrti guverner v državi prevzel Boštjan Jazbec.

Mediaspeed
Boštjan Jazbec s spremljevalko

Na tem mestu bo nasledil Marka Kranjca, ki mu vodilno mesto v slovenski centralni banki pušča v nezavidljivih gospodarskih razmerah in pred ključnimi trenutki sanacije bančnega sistema. Prvi njegov cilj bo tako normalizacija bank.

Jazbec je v začetku aprila v parlamentu dobil zgodovinsko visoko podporo poslancev. DZ ga je na mesto guvernerja na predlog predsednika republike Boruta Pahorja imenoval s 77 glasovi za in sedmimi proti. Med poslanci si je prislužil veliko pohval na račun strokovnosti in izkušenj.

Jazbeca je že v torek sprejel Pahor, danes pa se bo srečal še s premierko Alenko Bratušek in ministrom za finance Urošem Čuferjem.

Dan pred prevzemom šestletnega mandata na čelu osrednje slovenske finančne institucije je Jazbec dejal, da želi nadaljevati dobro delo svojih predhodnikov. "Banka Slovenija je naredila dobro delo in da ga bo nadaljevala v okviru prestrukturiranja nadzora bančnega sektorja v EU," je napovedal.

Vsi napori bodo tako po njegovih besedah usmerjeni k čimprejšnji normalizaciji razmer v bančnem sektorju. To pomeni sodelovanje s finančnim ministrstvom in Družbo za upravljanje terjatev bank z namenom čimprejšnjega očiščenja bilanc slovenskih bank.

Dosedanji guverner Marko Kranjec - ki je na tem mestu nasledil Mitjo Gasparija, ta pa Franceta Arharja - je v odgovorih na številne kritike, da je Banka Slovenije v času krize svojega dela ni dobro opravila, poudarjal, da ga je opravljala enako dobro kot druge centralne banke po Evropi. Večkrat je zatrdil, da je Banka Slovenije v okviru svojih pristojnosti dobro nadzirala bančni sistem.