Svet

Hrvaška: Pozor! Črne vdove napadajo, seruma ni!

K.Š.
16. 7. 2013, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V okolici Zadra je prišlo do ponovnega ugriza smrtno nevarnega pajka. Bolnica je trenutno hospitalizirana, mediji pa poročajo, da seruma ni več!

Wikipedia
Nevaren pajek ima tipične rdeče znake in je izrazito črne barve.

52-letno žensko iz Radovina v okolici Zadra je pajek ugriznil med tem ko je delala v vinogradu. Gospa je takoj poiskala zdravniško pomoč in sprejeli so jo na intenzivni oddelek splošne bolnišnice v Zadru. Tam pa naj bi nesrečna 52-letnica doživela še en šok – zdravstveno osebje ji je namreč povedalo, da ji ne bodo vbrizgali seruma. Razlog za tako odločitev naj bi bil v tem, da je v bolnišnici le še ena doza seruma in ta je namenjena hujšim primerom. Sreča v nesreči je, da je gospa relativno dobro prenesla ugriz smrtonosnega pajka. Čeprav ni v življenjski nevarnosti, pa trpi zelo hude bolečine po celem telesu. Trenutno poteka splošno zdravljenje, kar pomeni odpravljanje mišičnih krčev, bolečin in slabosti. 

Wikipedia
Radovin, v okolici Zadra

Hrvaški novinarji poročajo, da so želeli stopiti v stik z predstojnikom bolnišnice, vendar ta ne daje izjav. Prav tako na novinarska vprašanje ne odgovarja nihče od zaposlenih v bolnišnici.

Kako je prišlo do ugriza?

Ženska, ki je delala v družinskem vinogradu, naj ne bi takoj čutila ugriza črnega pajka. Ko je na roki opazila pikico podobno ugrizu komarja, ni bila pretirano zaskrbljena. Kmalu pa se je stanje zelo poslabšalo, roka ji je začela drveneti, bolečine pa so se širile po vsem telesu. Gospa naj bi čutila tudi hude bolečine v prsih, zato so jo sorodniki takoj odpeljali v bolnišnico, misleč, da gre za srčno kap. Tam pa so zdravniki ugotovili, da gre za ugriz črne vdove.   

Poznate črno vdovo? 

Je najbolj strupen pajek v Evropi. Strupena je sicer le samica, ki je velika slabih 15 milimetrov. Na črnem gladkelm telesu ima trinajst rdečih pik, ki s starostjo bledijo in se zlivajo skupaj. Na trebušni strani ima rdečo črto. Prebiva v obmorskih krajih in pustih kamnitih planjavah jadranskih otokov celinskega dela Dalmacije in Istre. 

Simptomi ob ugrizu?

Inetnzivnost znakov obolenja je seveda odvina od količine vnesenega strupa in od mesta ugriza. Prvi znaki se pokažejo že po nekaj minutah. Hudim bolečinam v mišicah sledijo slabost in bruhanje. Eden od značilnih pojavov ob ugrizu črne vdove je strah pred smrtjo. Strup latrotoksin, ki deluje na živčevjei ima poleg fizičnega tudi hud psihični učinek. Bolečine se širijo tudi v prstni koš in največkrat jih spremlja tudi pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak in oteženo dihanje. V najhujših primerih lahko nastane tudi vnetje notranjih organov. Obolenje zaradi ugriza črne vdove je lahko smrtno nevarno za ljudi s srčnimi težavami, otroke in starejše.